Председателят на грузинския парламент Иракли Кобахидзе обяви, че подава оставка. Решението идва ден след ожесточени стълкновения в грузинската столица Тбилиси между полицията и демонстранти, протестиращи срещу посещение на руски депутат в парламента, предадоха Франс прес и БТА.

"Решението на Иракли Кобахидзе да се оттегли от поста е доказателство за високия стандарт за отговорност, въведен от нашата партия, а не отстъпка пред безотговорните искания на опозиционните партии", заяви на пресконференция Хахла Каладзе, генерален секретар на управляващата формация "Грузинска мечта - Демократична Грузия".

Няколко хиляди демонстранти се събраха вчера пред парламента в центъра на Тбилиси, за да протестират, че руският депутат Сергей Гаврилов е направил изказване от мястото на председателя на грузинския парламент и настояха за оставка на външния министър Гиорги Гахария и на председателя на парламента. Протестиращите направиха опит да щурмуват сградата и полицията ги разпръсна със сълзотворен газ, гумени куршуми и водни оръдия. Ранени бяха 240 души, като 102-ма все още са в болница. Грузинските медии съобщиха, че са задържани няколко десетки души, припомня ТАСС.

Кремъл определи сблъсъците в Тбилиси като "русофобска провокация" и изрази крайно безпокойство от агресивните прояви спрямо граждани на Русия, съобщава БНР. Същевременно министерството на външните работи препоръча на руснаците в Грузия да избягват местата със струпване на хора.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков осъди действията на грузинската опозиция и напомни, че ежегодно Грузия е посещавана от голям брой руски туристи. Затова, по думите му, въпросът е много сериозен.

Говорителят на министерството на външните работи Мария Захарова посочи, че "провокацията е организирана в разгара на туристическия сезон"