Русия продължава да е в "очевадно нарушение" на договора за ракетите със среден и малък обсег, заявиха днес САЩ, които вече заплашиха да се оттеглят от това споразумение, датиращо от времето на Студената война, предаде Франс прес, на която се позова БТА.

Руски и американски дипломати се срещнаха днес в руската мисия в Женева за консултации по договора, след като в началото на декември миналата година САЩ дадоха на Русия ултиматум и 60 дни да изпълни условията им, предупреждавайки, че в противен случай ще се оттеглят от него.

"Срещата беше разочароваща, тъй като е ясно, че Русия продължава да нарушава очевадно договора и не беше готова да обясни как смята да се върне към пълно и проверимо изпълнение на ангажиментите си", каза американският заместник-държавен секретар за контрола на въоръженията и международната сигурност Андреа Томпсън.

"Посланието ни беше ясно: Русия трябва да унищожи ракетната си система, която не спазва" регулациите, заяви Томпсън и допълни, че американската делегация ще информира съюзниците и партньорите за ситуацията на утрешната среща на НАТО.

Придвижване напред по темата за Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег след консултациите в Женева няма поради безапелационната позиция на Вашингтон, заяви пред журналисти след срещата руският заместник-външен министър Сергей Рябков, цитиран от ТАСС.

"Като цяло сме принудени да констатираме, че придвижване напред няма. Американската позиция е застинала в своята безкомпромисност и безапелационни искания към Русия", каза Рябков, според когото тези искания не са "подкрепени с конкретика и не съдържат нови елементи, които да позволят да се разчита на сближаване на подходите".

Рябков отбеляза, че САЩ се опитват да унищожат договора. "Смятаме, че Русия съблюдава стриктно договора, докато САЩ изострят напрежението и не желаят да слушат нашите аргументи", каза той, цитиран от ДПА.

Нарушава ли Русия договора

Съединените щати смятат, че Русия разработва ракетните системи с наземно базиране 9M729 в нарушение на подписания през 1987 г. между САЩ и СССР Договор за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег. Тези ракети могат да поразяват мишени на разстояние от 500 до 5500 километра.

Москва твърди, че не нарушава договора и изтъква, че твърденията на американската страна, че обхватът на ракетите 9М729 превишава позволеното в договора от 1987 г., не са съпроводени с никакви доказателства.