Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че иска да има преговори за нов договор за ракетите със среден и малък обсег, предаде Ройтерс. "Надявам се, че ще можем да съберем всички в една голяма и хубава стая и да създадем нов и много по-добър договор. Бих искал да видя това. (Този договор) обаче ще трябва да бъде спазван от всички", каза Тръмп пред журналисти в Белия дом.

Съветникът на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Болтън посочи през октомври, че Договорът за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег не съответства на съвременната реалност, отбелязва ТАСС. Болтън изтъкна тогава, че голям брой държави, сред които Китай, Иран и Северна Корея, които не са страни по договора, притежават балистични ракети.

Висшият представителят на Демократическата партия в Конгреса на САЩ Нанси Пелоси обвини Белия дом, че оттегляйки се от договора за ракетите с малък и среден обсег с Русия, създава риск от надпревара във въоръжаването, предаде ДПА. "Администрацията на Тръмп създава риск от надпревара във въоръжаването и подкопава международната сигурност и стабилност", заяви Пелоси, която в същото време заклейми "наглото неспазване" на договора от страна на Русия. Тя призова Белия дом да работи със съюзниците си от НАТО, за да се използват шестте месеца, които остават до излизането на САЩ от договора, за опит да се спаси споразумението.

Генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг пък каза, че НАТО ще продължи да работи с Русия за спазване на Договора за ракетите с малък и среден обсег.

Пред обществената Норвежка радиотелевизионна компания Столтенберг допълни, че разузнавателни данни, събирани много години от много страни показват, че Русия нарушава договора.

Ройтерс съобщи също, че в интервю за агенцията Столтенберг е заявил, че алиансът няма намерение да разполага в Европа нови ядрени ракети с наземно базиране, след като САЩ заявиха, че престават да изпълняват договора си с Русия за ракетите с малък и среден обсег. Не е необходимо НАТО да предприема огледални действия на руските. Но в същото време трябва да сме сигурни, че поддържаме средства за "надеждно и ефикасно възпиране", каза Столтенберг, без да уточни какви точно военни варианти обмисля НАТО.