Външните министри на Русия и Австрия потвърдиха днес традиционно добрите двустранни отношения, помрачени преди няколко месеца заради шпионски скандал, предаде ДПА. Това стана въпреки обтегнатите отношения между двете страни заради шпионския скандал от миналата есен, разследването по който все още не е приключило.

"Днешната ни среща потвърждава интензивността на нашия политически диалог, включително на високо равнище", заяви в Москва Сергей Лавров на Карин Кнайсъл, цитиран в съобщение на руското външно министерство. Той припомни, че миналата година президентът на Русия Владимир Путин на няколко пъти се е срещал с президента на Австрия Александър ван дер Белен и канцлера Себастиан Курц.

След срещата Кнайсъл изрази задоволство, че Австрия и Русия продължават да развиват отношенията си и особено в икономическата сфера. "Що се отнася до връзките между нашите страни, днес атмосферата е прекрасна", каза тя пред репортери.

Австрия е една от малкото държави в ЕС, запазила близки отношения с Русия през петте години след руската анексия на украинската област Крим. Миналата година Путин бе гост на сватбата на Кнайсъл и танцува с нея.

На съвместната пресконференция след срещата днес Лавров каза, че на нея е бил изразен взаимен интерес от подобряването на отношенията между Русия и целия ЕС, допълва ТАСС. По думите му той и Кнайсъл са изразили загриженост по повод "настоящата криза в Съвета на Европа", свързана с лишаването на руската делегация в ПАСЕ от право на глас заради намесата на Русия в Украйна.

Кнайсъл обяви, че Австрия планира да открие генерално консулство в Санкт Петербург и почетно консулство в Новосибирск.

Шпионският скандал между двете страни

Поначало визитата на австрийския първи дипломат в Москва бе планирана за края на миналата година, но бе отложена във връзка с делото за предполагаем шпионаж в полза на Русия от страна на бивш полковник от австрийската армия. През ноември м.г. австрийски медии публикуваха данни, че бившият офицер в течение на 20 години е информирал руското военно разузнаване за военната авиация на Австрия, артилерийските системи на войските й, за висшите служители на страната и миграционната криза. Разследването продължава, но отношенията между Мосдва и Виена вече са се върнали в позитивното русло, изтъкна руското външно министерство, цитирано от ТАСС.

Предвиденото за тази седмица посещение на Лавров в Австрия също е потвърждение за нормализирането на двустранните връзки. Както съобщи по-рано говорителката на руската дипломация Мария Захарова, руският министър ще участва във Виена в 62-ата сесия на Комисията на ООН по наркотичните вещества и ще призове международната общност да сплоти усилия в борбата срещу разпространението на наркотици чрез интернет, появата на нови психоактивни вещества и финансирането на тероризма със средства от наркотрафик.