Спецслужбите в Австрия са арестували полковник от австрийската армия в оставка. Обвиненията срещу него са, че в продължение на 20 години е предавал срещу заплащане сведения на руското военно разузнаване, пише Kronen Zeitung, като се позова на източник от Министерството на отбраната.

70-годишният бивш военен от края на 90-те години е работил на руското военно разузнаване, като сред предадените данни са такива за военната авиация на Австрия и артилерийските системи, които са на въоръжение. Заради тези свои услуги полковникът е получил 300 000 евро, установили разследващите.

Шпионски сведения са предавани до последния момент, пише още медията. След като получил сигнал от руските спецслужби, че е разкрит, той е трябвало да унищожи всички компрометиращи го документи. Според източниците, това е било предотвратено от спецслужбите на Австрия. Разследването по случая продължава.

Австрийският министър на външните работи Карин Кнайсъл отложи планираното за началото на декември посещение в Русия заради шпионския скандал.

Шпионажът е неприемлив и руският шпионаж в Европа е неприемлив, той трябва да бъде осъден", коментира днес на пресконференция във Виена канцлерът Себастиан Курц.

В тази връзка австрийската министърка на външните работи Карин Кнайсъл извика руски представители в министерството и отмени насрочено за началото на декември посещение в Русия, съобщи Курц. 

"Шпионската дейност срещу една неутрална страна е недопустима", заяви междувременно австрийският министър на отбраната Марио Кунасек и допълни, че смята да извика днес в своето ведомство руския военен аташе в Австрия.