Австрия настоява пред Русия за прозрачност при разследването на делото срещу австрийския полковник в оставка, заподозрян за шпионаж в полза на Русия, заяви днес на извънредна пресконференция във Виена австрийският канцлер Себастиан Курц.

По думите на канцлера австрийските власти засега не възнамеряват да отзовават посланика си от Москва, нито да експулсират руски дипломати от Австрия.

"Засега имаме подозрения, трябва да ги разследваме и да установим, дали ще се потвърдят или не. Въз основа на информацията, с която разполагаме, или на неотдавнашните събития в Холандия можем да вземем предвид, че тези подозрения ще се потвърдят. Сега настояваме пред Русия за прозрачна информация", каза Курц.

По думите на канцлера в австрийското външно министерство са били извикани представители на руското посолство, защото руският посланик е извън страната.

"Ще обсъдим по-нататъшните стъпки с нашите европейски партньори веднага след като получим точна информация. Ако подозренията се потвърдят, това нито ще е първият, нито ще е единственият случай в Европейския съюз", отбеляза той. 

"В подобна ситуация трябва да се действа, без да се прибързва", отговори Курц на въпрос дали Австрия ще предприеме мерки срещу Русия. Канцлерът благодари на австрийския министър на отбраната Марио Кунасек за успешното сътрудничество с партньорските служби, които помогнаха за разследването на случая. 

Австрия получи информация за австрийски полковник в оставка, заподозрян за шпионаж за Русия, от спецслужба на една от страните от ЕС, съобщи днес министърът на отбраната на Австрия Марио Кунасек. "Получихме сигнал от партньорска европейска служба, че има изтичане на информация. Започнахме да проверяваме информацията и идентифицирахме заподозрения преди няколко седмици. Контраразузнаването свърши добра работа и съм благодарен на нашите партньори за информацията", посочи Кунасек по време на извънредната пресконференция.

Той не съобщи коя е въпросната партньорска страна, но според местния вестник "Щандарт" информацията е била получена в австрийското военно контраразузнаване от Германия. 

Както по-рано бе съобщено, австрийските власти водят разследване по отношение на 70-годишен австрийски полковник в оставка, за когото се твърди, че от края на 90-те години е предавал на руското военно разузнаване информация за мигрантската криза, австрийската военна авиация и артилерийските системи на страната. Срещу него е образувано наказателно дело.

Отношенията между Австрия и Русия могат да се окажат под сериозно напрежение, ако тези подозрения се потвърдят, каза днес външната министърка на Австрия Карин Кнайсъл. 

Руското посолство в Австрия отказа да коментира случая. Австрийският посланик в Москва Йоханес Айгнер е бил повикан днес в руското външно министерство във връзка със съобщенията от Виена за обвинения в шпионаж офицер от австрийската армия. 

Руският министър на външните работи Сергей Лавров по повод шпионския скандал, че е "неприятно изненадан" от новината. Според него, по-добре би било преди да се дава гласност на ареста на експолковника, работил за руското разузнаване, да се потърси официално отговор от Москва. Лавров нарече случващото се "мегафонна дипломация".