Видният германски евродепутат Петер Лизе предупреди днес, че спешното одобрение от Великобритания на експериментална ваксина на компаниите "Пфайзер" (Pfizer) и "Бионтех" (BioNTech) срещу Ковид-19 е направено твърде прибързано, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Тя стана първата държава, която взема такова решение.

"Смятам решението за проблематично и препоръчвам страните членки на ЕС да не повтарят процеса по същия начин. Няколкоседмично обстойно проучване на Европейската агенция по лекарствата е по-добро от прибързано спешно разрешение за пускане на пазара на ваксина", посочи Лизе, който е член на Християндемократическия съюз на канцлера Ангела Меркел.

Вчера от ЕК заявиха, че Европейската агенция по лекарствата ще вземе решение дали да одобри потенциалната ваксина на "Пфайзер" и "Бионтех" до 29 декември и се надява да се произнесе до 12 януари по искането за одобрение от американската компания "Модерна". ЕК ще даде окончателното си одобрение за ваксините няколко дни, след като европейският регулатор разреши използването им. Очаква се това да стане за няколко дни.

Според европейските правила, Европейската агенция по лекарствата препоръчва разрешаването за ползване на лекарство или ваксина и Европейската комисия одобрява въз основа на научната препоръка на агенцията след консултации със страните-членки.

Днес обаче британският премиер Борис Джонсън нарече "страхотна" новината за официалното одобрение за използване на ваксината на "Пфайзер" и "Бионтек"  - решение, което според него ще задвижи отново икономиката, предаде Ройтерс.

"Страхотно е, че британският здравен регулатор Ем Ейч Ар Ей официално одобри ваксината", написа Джонсън в Туитър.

Ваксината ще стане достъпна в цялото Обединено кралство от следващата седмица, увери министър-председателят.

Именно защитата на ваксините ще ни позволи да възстановим живота си и да задвижим отново икономиката, изтъкна Джонсън.

Английският главен здравен инспектор Крис Уити прогнозира, че ваксинирането на желаещите уязвими хора вероятно ще продължи до пролетта.

Великобритания е поръчала 40 милиона дози от ваксината на "Пфайзер-Бионтек", която ще стигне за малко под една трета от населението, тъй като за придобиване на имунитет трябва да се поставят по две дози.

Министърът на здравеопазването Мат Ханкок обясни как ще бъде разпространена ваксината на територията на страната.

Редовите граждани ще започнат да бъдат ваксинирани в началото на следващата седмица, след получаването на 800 000 дози от производствения център на Пфайзер в Белгия. Темпът на разпространение зависи от това колко бързо американската компания може да произведе и достави съответните дози.

Доставянето на големи количества от ваксината по места ще стане факт догодина. Министър Ханкок каза, че първи ще бъдат ваксинирани възрастните хора, обитателите на старчески домове и персоналът им, както и онези, които са клинично уязвими.

Великобритания е утвърдила три маршрута за получаване на ваксината. Програмата е истинско предизвикателство, защото препаратът трябва да се транспортира и съхранява при температура от най-малко минус 70 градуса по Целзий.

На територията на страната има 50 болници, които чакат да получат ваксината, в момента се създават и големи центрове за ваксиниране.

Ако бъде одобрена ваксината на Оксфордския университет и компанията Астра Зенека (AstraZeneca), положението ще се промени, тъй като тя не изисква толкова ниски температури за съхранение и доставката й ще е по-лесна.