Великобритания стана първата страна в света, която одобри за употреба ваксината срещу Ковид-19 на "Пфайзер" и "Бионтех" и обяви, че започва ваксинациите от началото на идната седмица.

"Днес правителството прие препоръките от независимата регулаторна агенция по лекарствата и здравните продукти да одобри за употреба ваксината срещу Ковид-19 на "Пфайзер"-"Бионтех", обяви британското правителство.

"Ваксината ще бъде на разположение за употреба на територията на Великобритания от следващата седмица", се посочва още в съобщението.

Британският министър на здравеопазването Мат Ханкок съобщи, че програмата за ваксиниране в страната се задейства в началото на следващата седмица и че болниците са готови.

От "Пфайзер" коментираха, че спешно издаденото разрешително е исторически момент в борбата срещу Ковид-19.

В България здравните власти съобщиха, че първите ваксини ще пристигнат около Нова година и ще започнат малко след това. Те ще бъдат на различни компании, регистрирани от ЕС. Ваксините ще бъдат напълно безплатни и всеки, който иска, ще може да си постави. Първо обаче ще бъдат приложение на медиците на първа линия и на възрастните хора в социални домове.