Великобритания няма да допуска на своя територия посетители от Дания поради опасенията, свързани с появата на коронавирус в датски ферми за норки, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Забраната няма да засяга британски граждани и чужденци, имащи разрешение за постоянно пребиваване, както и превозвачи, но ще се отнася до всички други, които са пребивавали на датска територия дори транзитно през последните 14 дни. Забраната е в сила от 4 часа тази сутрин, допълва БТА.

Дания обяви строги нови правила и унищожаване на норки в цялата страна, след като властите откриха мутирал щам на коронавируса сред животните.

Първоначално Лондон обяви, че всички пристигащи от Дания ще трябва да се самоизолират.

След получаването на допълнителна информация от датските здравни власти обаче Великобритания реши да не допуска пристигащите от Дания на своя територия.

Мутациите на вируса често не предизвикват особено безпокойство, според научната общност. Но според първоначални изследвания човешките антитела са по-малко ефикасни срещу мутиралия при норките щам, което може да заплаши ефективността на разработваните ваксини срещу COVID-19, отбелязва АФП.

По данни на Световната здравна организация шест страни, включително Дания, Нидерландия, Испания, Швеция, Италия и САЩ са съобщили за случаи на коронавирус сред норките.