В Дания - най-големият износител на кожи от норки в света, властите планират умъртвяването на милиони животни заради открита в тях мутация на новия коронавирус, съобщи преди два дни премиерът Мете Фредериксен. Той заяви, че според доклад на правителствена агенция, мутация на вируса е открита при 12 души в северната част на страната. Те са били заразени от норки.

Поради нарастващата опасност датското правителство възнамерява да унищожи всички норки във фермите, които са между 15 и 17 милиона. Целта е да се сведе до минимум рискът от повторно предаване на новата мутация на коронавирус на хората.

"Това е много, много сериозно. Мутиралият вирус в норките може да има опустошителни последици в целия свят. Заради мутацията може да се окаже, че евентуална бъдеща ваксина няма да действа според очакванията", заяви Фредериксен.

Днес Дания обяви специални ограничения за над 280 000 души в северозападната част на страната, след като мутирала версия на новия коронавирус, свързана с ферми за норки, бе открита у хора, предаде АФП, цитирана от БНР.

Властите предупредиха, че мутацията може да е заплаха за ефективността на всяка бъдеща ваксина срещу Covid-19.

"Гражданите на 7 района в Северен Ютланд се приканват да останат в тях, за да се предотврати разпространението на инфекцията", обяви премиерът Мете Фредериксен на пресконференция.

Тя посочи, че се забранява влизането в тези райони, където се затварят барове и ресторанти.

"Молим хората в Северен Ютланд за нещо извънредно", добави Фредериксен, говорейки за "истинска блокада" на региона. В него се спира обществения транспорт, а влакове няма да влизат и излизат от него. Спортните събития на закрито също са забранени.

Ограниченията влизат в сила днес и ще продължат до 3 декември.

Снимка: AP/БТА

Мутация на Covid-19 бе открита в 12 души - 11 в региона, който се затваря, и един в друг.

В Северен Ютланд са констатирани 783 случая на хора, чието заразяване е свързано с ферми за норки. Зараза с Covid-19 е потвърдена в 207 ферми в района. Дания е най-големият износител в света на кожи от норки, които се отглеждат в 1080 ферми.

Учени посочват, че често мутациите на вируси са безвредни. Но някои експерти поискаха от Дания повече данни, за да бъде оценена по-добре новата мутация. Според датските власти тази мутация на Covid-19 не води до по-тежко заболяване при хората. Но не се блокира от антитела до същата степен като нормалния коронавирус.

Това създава опасения, че тя може да бъде заплаха за ефикасността на ваксини, които се разработват по цял свят.

Здравните власти смятат, че в Северен Ютланд около 5% от заразените с Covid-19 може да носят мутиралия щам, но скоро не е откриван подобен случай. Те смятат, че има добри шансове мутацията да изчезне, ако ефективно бъде ограничена.

Дания, чието население е 5,8 милиона, не е сред силно засегнатите страни от коронавируса, като досега са регистрирани 52 265 случая, от които 733 смъртни. Тя обаче наложи през октомври национални ограничения, за да ограничи бързото покачване на новите инфекции.