Великобритания ще плати на Франция около 480 милиона британски лири (577 милиона долара) за следващите три години, за да помогне за справяне с мигрантите, пътуващи към британска територия с малки лодки, предаде Ройтерс.

Новата сделка беше обявена днес от британския министър-председател Риши Сунак и френския президент Еманюел Макрон в Елисейския дворец в Париж. Това беше първата среща на върха между Великобритания и Франция от пет години. Тя имаше за цел да подобри двустранните отношения след години на спорове заради Брекзит

Съгласно споразумението Великобритания ще помогне за финансиране на център за задържане във Франция. Двете страни също така се съгласиха да изпратят служители от своите агенции за борба с престъпността в държави, през които минават маршрутите, предпочитани от трафикантите на хора.

Пакетът за финансиране ще бъде платен на части, като французите също предвиждат да предоставят значително повече средства.

Преди два дни Великобритания представи нов законопроект, забраняващ влизането на кандидати за убежище в Обединеното кралство с лодки през Ламанша. Според хуманитарни организации предложението е непрактично и може да доведе до криминализиране на опитите за получаване на убежище на хиляди истински бежанци.

Съгласно новия законопроект пристигащите по море в кралството нелегални мигранти няма да имат възможност да подават молба за убежище и ще бъдат депортирани в така наречените безопасни трети страни.

"Те (нелегалните мигранти) няма да спрат да идват тук, докато светът не разбере, че ако влезеш във Великобритания незаконно, ще бъдеш задържан и своевременно депортиран", каза в парламента вътрешният министър Сюела Бравърман. "Законопроектът ще позволи незаконно влизащите на територията на Великобритания лица да бъдат задържани за 28-дневен срок без право на гаранция, като в този период ще бъде възможно тяхното депортиране", допълни тя.

Документът дава право на търсещите убежище на справедливо изслушване пред съдебните органи на приемната страна, без значение как са влезли в нея.

Риши Сунак обяви спирането на мигрантските потоци през Ламанша за един от петте основни приоритети на управлението си, след като стана ясно, че броят на пристигналите по бреговете на Югоизточна Англия незаконни мигранти е нараснал през миналата година на над 45 000 души. Около 90 процента от тях след това са подали молба за убежище.

Благотворителната организация "Бежански съвет" (Refugee Council) обяви, че новият законопроект може да доведе до положение, при което десетки хиляди истински бежанци, които при предишния законов режим биха получили право на убежище, ще бъдат "хвърлени зад решетките като престъпници", което би било "в разрез" с международните задължения на Великобритания по силата на Конвенцията на ООН за статута на бежанците.