Бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва си навлече критики от страна на САЩ за неотдавнашните му коментари, според които Западът "насърчава" войната чрез въоръжаване на Украйна, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Агенцията допълва, че Лула да Силва бе похвален от руския външен министър Сергей Лавров за предложението му за мирните преговори.

Лавров, който е на посещение в Бразилия, се срещна с Лула и благодари на Бразилия за усилията й за разрешаване на конфликта. Но говорител на Белия дом обвини Лула, че "папагалски повтаря руската и китайската пропаганда, без да се вглежда във фактите."

Бразилският президент разгневи мнозина на Запад с коментарите си през уикенда, когато призова западните сили да спрат да предоставят оръжия за войната. Коментарите бяха направени малко след като той се завърна от Китай, където обсъди въпроса с китайския президент Си Цзинпин.

"Съединените щати трябва да спрат да насърчават войната и да започнат да говорят за мир", заяви Лула в събота пред журналисти. Той също така призова за създаване на група от държави, които не са замесени във войната, която да ангажира Русия и Украйна в мирни преговори.

"Но ние също така трябва да разговаряме със Съединените щати и Европейския съюз. Трябва да убедим хората, че мирът е пътят", каза той.

Лавров заяви пред журналисти в Бразилия вчера, че Москва е "благодарна на нашите бразилски приятели за тяхното ясно разбиране на генезиса на ситуацията".

Джон Кърби, говорител на Белия дом по въпросите на националната сигурност, заяви вчера, че коментарите на бразилския президент са били "просто погрешни" като "предполагат, че Съединените щати и Европа по някакъв начин не се интересуват от мира, или че ние споделяме отговорността за войната."

Засега сред западните държави само френският президент Еманюел Макрон е приветствал мирната инициатива на бразилския президент, посочва Ройтерс.