Партията Граждански договор на досегашния премиер на Армения Никол Пашинян печели предсрочните парламентарни избори в страната, предаде Франс прес, като се позова на пълните резултати от вота, публикувани днес от Централната избирателна комисия.

Според тях партията на Пашинян получава 53,9 процента от гласовете. Доста по-назад остава предизборният блок Алианс Армения на бившия арменски президент Роберт Кочарян с едва 21 процента.

В навечерието на изборите социологическите проучвания показваха, че борбата между двете формации ще е оспорвана, но това не се оказа вярно.

Много наблюдатели обаче се опасяват, че може да се стигне до протести и дори до размирици след оповестяването на резултатите от вота, последвал една ожесточена предизборна кампания, поляризирала обществото няколко месеца след тежкото поражение на Армения от Азербайджан в конфликта за Нагорни Карабах.

Още преди оповестяването на финалните резултати от изборите Пашинян обяви победа, а противникът му Кочарян каза, че е имало предварително планирани фалшификации на изборите и заплаши с непризнаване на резултатите от вота.

"Вече знаем, че печелим победа на изборите и ще имаме убедително мнозинство в парламента", заяви Пашинян в реч, излъчвана пряко на страницата му във Фейсбук.

Арменският народ даде на нашата партия "Граждански договор" правомощия да управлява страната и на мен лично да я ръководя като премиер, каза той.

Пашинян призова привържениците си да се съберат в 20 часа тази вечер на площад "Република" в центъра на столицата Ереван.

Бившият журналист Никол Пашинян дойде на власт преди три години след мирна революция срещу стария корумпиран политически елит в Армения. Но популярността му пострада от поражението на Ереван във войната за Нагорни Карабах през миналата есен. След 6 седмици на сражения и над 6500 загинали Армения реши да отстъпи важни територии на противника си. Това поражение бе възприето от арменците като национално унижение и те призоваха за предсрочни избори. Накрая Пашинян бе принуден да ги насрочи с надеждата, че ще може да укрепи легитимността си.

На предишните избори през 2018 г. Пашинян и неговата партия получиха над 70 процента, а сега се надяваха на около 60 процента.

Противникът на Пашинян - Кочарян, сред чиито приятели фигурира и Владимир Путин, не престана на критикува некомпетентността на правителството и да се представя като опитен управник по време на предизборната кампания.

Кочарян беше президент от 1998 г. до 2008 г. Но беше обвинен в миналото за изборни измами и бе обект на разследване за корупция.

На изборите сега избирателната активност достигна 49,8 процента, което е с около процент повече в сравнение с вота от 2018 г.