Лидерът на шведската Умерена коалиционна партия Улф Кристершон съобщи днес, че се е договорил с Християндемократическата партия и Либералите за съставяне на коалиционно правителство на малцинството, след като десният блок победи на парламентарните избори в страната миналия месец, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Най-голямата дясна партия в Швеция, антиимигрантската формация "Шведски демократи", няма да бъде част от бъдещия кабинет, но се съгласи да го подкрепи, и така за пръв път в историята си ще има пряко влияние върху политическите процеси в страната. Тя ще осигури парламентарно мнозинство на правителството, тъй като трите партии от коалицията държат общо под една трета от депутатските места. Целият десен блок, включващ и четирите партии, има мнозинство от 176 места в 349-местния парламент.

Кристершон почти сигурно ще получи парламентарна подкрепа за своето правителство. Той ще стане министър-председател, освен ако мнозинството депутати не гласуват против назначаването му на поста.

"Ще отида при председателя (на парламента) Андреас Норлен и ще заявя, че ние, нашите четири партии, сме готови за гласуване в понеделник и съставяне на ново правителство", каза Кристершон на пресконференция.

"Това ще бъде трипартийно правителство с Умерените, Християндемократите и Либералите. Това правителство ще бъде в тясно сътрудничество с Шведските демократи", заяви той.

Ако Норлен даде одобрение за коалиционното споразумение по-късно днес, парламентът може да гласува по предложеното правителство най-рано в понеделник.