Две седмици преди парламентарните избори в Швеция антиимигрантската партия Шведски демократи излиза на второ място според ново проучване, публикувано днес, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Крайнодясната партия, ръководена от депутата националист Пер Ими Окешон, се очаква да получи между 20 и 23% според три проучвания публикувани тази седмица, изпреварвайки консервативната Умерена коалиционна партия, която бележи спад до 16-18%.

Шведската социалдемократическа работническа партия на министър-председателката Магдалена Андершон запазва първата си позиция с около 30%, по данни на институтите "Новус", "Ипсос" и "Сифо".

Досега предизборната кампания беше доминирана от сериозните проблеми с организираната престъпност и с овладяването на растящите сметки в Швеция. Това са били и основните теми, посочени от анкетираните, преди тези, свързани с имиграцията и расовата дискриминация.

Социалдемократите на власт, които втвърдиха тона по тези въпроси, планират също така завръщането на държавата в либерализирани от години сектори като здравеопазване и образование.

Лидерът на Умерените Улф Кристершон е привърженик на сближаване със Шведски демократи и има амбиция за премиерския пост, който социалдемократите държат от 2014 г.

За първи път в политическата история на Швеция, консервативната партия е готова да управлява с цената на подкрепа от крайнодесните, които са държани встрани от управляващите коалиции от влизането им в парламента през 2010 г.

Новото второ място на Шведски демократи, трети на предишните избори през 2018 г., ще засили тяхната позиция при следизборните преговори.

Гласуването се оформя като много оспорвано - левият блок, воден от социалдемократите, които разчитат на подкрепа от Партия на зелените, Лява партия и Партия на центъра, ще разполага с около 49-50%. Подобен е сборът от процентите на традиционните десни партии - Умерена коалиционна партия, Либералите и Християндемократи, заедно със Шведски демократи.

С този близък баланс на силите усложнен от нежеланието на някои партии да работят заедно, формирането на ново правителство изглежда трудно постижимо, според анализаторите.

Швеция дълго време нямаше силна националистическа партия, но Шведски демократи регистрираха растеж на политическата сцена в страната през последните петнадесет години, белязани от повишената имиграция най-вече след войните в Ирак и Сирия.

Намерени експлозиви в столичен парк

Полицията в Стокхолм арестува няколко души, след като миналата седмица в парк в шведската столица бяха открити експлозиви, предаде Ройтерс.

Арестите са били извършени вчера. Органите на реда не дадоха подробности за евентуална цел или мотив, но казаха, че за момента няма подозрение за свързано с тероризъм престъпление. Те заявиха, че следствените действия продължават.

Миналата неделя полицията унищожи чанта с експлозиви в парка, който беше едно от местата на провеждане на годишен културен фестивал. Това стана три седмици преди парламентарните избори в страната, на които темата за престъпността е един от важните въпроси, вълнуващи гласоподавателите.