Резултатите от парламентарните избори в Швеция вероятно няма да станат известни преди сряда, каза рано тази сутрин лидерът на Умерената коалиционна партия Улф Кристершон, цитиран от Ройтерс.

"Все още не знаем как ще завършат тези избори", заяви той в реч пред членовете на партията.

Според прогнозите десният блок, в който влиза и партията на Кристершон, ще спечели 175 от 349-те места в парламента. Той ще има минимална преднина пред левоцентристите, чиито места се очаква да бъдат 174, съобщи шведската избирателна комисия, след като 93 процента от избирателните райони обявиха резултатите си.

Така прогнозите на социологическите агенции за оспорвана надпревара между управляващия ляв блок и дясната опозиция се сбъднаха. 

Министър-председателят Магдалена Андершон от Шведската социалдемократическа работническа партия, която водеше кампания за подобряване на качеството на социалната държава в страната, за въвеждане на повече възобновяеми енергийни източници и за борба с престъпността, се надява да удължи осемгодишното управление на партията си.

Нейният основен съперник за висшия пост Улф Кристершон от консервативната Умерена коалиционна партия обещаваше намаляване на данъците, по-добро образование, повече ядрена енергия и потискане на разрастващото се насилие от престъпните банди в скандинавската страна.

В настоящия състав на шведския парламент има осем политически партии - четири леви и четири десни, - което прави вероятно да има правителство на малцинството и да принуди бъдещия министър-председател да разчита на политически компромиси със съмишленици, отбелязва Ройтерс.

Партиите трябва да получат най-малко 4 процента от подадените гласове, за да влязат в 349-местния еднокамарен парламент - Риксдаг. Изборната система е пропорционална.