Постановления, които поставят условия за покупката от Турция на самолети F-16, са били премахнати от законопроекта за бюджета за отбрана на САЩ, съобщи Анадолската агенция, цитирана от БТА.

В окончателната версия на Фискалния закон за националната отбрана на САЩ за 2023 г., с който АА се е запознала, положенията, поставени от Камарата на представителите за ограничаване на покупката на F-16 от Турция, са премахнати.

Законопроектът, одобрен от Конферентната комисия на американския Конгрес, съставена от представители на Камарата на представителите и на Сената, за разрешаване на разногласията по даден законодателен акт, не съдържа никакви клаузи, обвързващи продажбите на F-16 с ограничителни условия.

Премахването на съответните клаузи дойде, след като поправките, ограничаващи продажбата на изтребители F-16 на Турция, отпаднаха и от сенатския законопроект за военния бюджет на САЩ, напомня агенцията.

С премахването на съответните положения в законопроекта от Конферентната комисия, Конгресът на САЩ бе лишен от коза да наложи някои ограничения върху купуването на F-16 от Турция въз основа на закона, посочва АА.

През октомври миналата година Анкара поиска да се сдобие с 40 изтребителя F-16 и почти 80 комплекта за модернизация на стойност, която се оценява на 6 млрд. долара.

Доставките на американско въоръжение за Турция стана обект на спорове в САЩ, след като Анкара придоби руски ракетни системи С-400, заради което беше отстранена от програмата за изтребителите от пето поколение F-35.

Турция заплаши, че може да се обърне към други държави като Русия за доставка на модерни изтребители, ако САЩ откажат да доставят F-16.