Президентът на Сърбия Александър Вучич е поискал да бъдат освободени всички арестувани по време на демонстрациите на опозицията, съобщава вестник "Данас", цитиран от БТА. Няма да има помилване само за онези лица, които внесли в сградата на РТС моторен трион и са заплашвали журналисти. Няма да има помилване и за онези, които са били и заплашвали с нож полицаи на протеста пред президентството на Сърбия, пише сръбското издание.

Вучич е поискал от отговорните институции да бъдат приети всички жалби на арестуваните и осъдените заради насилственото нахлуване в сградата на националната телевизия РТС и по време на протестите пред президентството на Сърбия, с изключение на онези, които са извършили най-тежки престъпления.

Вестникът припомня, че ученици и преподаватели от Философската гимназия в Белград са протестирали вчера, настоявайки да бъде освободен техния съученик Павле Цвеич, арестуван в неделя сутринта за участие в гражданските протести. Протестиращите заявиха, че дават 48 часа за освобождаването на техния приятел или ще призоват ученици от останалите училища да се присъединят към протеста.

"Данас" отбелязва, че представители на Съюза за Сърбия са призовали отговорните институции и президента Александър Вучич да освободят арестуваните заради безредиците на протестите и са обявили, че в противен случай ще организират мирни протести и дежурства пред президентството.

Председателят на Народната партия Вук Йеремич заяви, че всички искания на опозицията и гражданите, които протестират в цяла Сърбия, са се свели само до едно - оставка на президента на Сърбия и председател на Сръбската прогресивна партия Александър Вучич при споразумение за честни и демократични избори. Йеремич обяви, че е възможна радикализация на протестите в смисъл на гражданско неподчинение, ако това искане не бъде изпълнено.

Протестът в центъра на Белград на 17 март

Снимка: XINHUA/БТА

Най-безболезненият модел за излизане от сегашната криза е насрочването на честни и почтени избори, със свободни медии шест до девет месеца преди тяхното произвеждане, е заявил Йеремич, цитиран от в. "Данас". Ако властта отхвърли това искане, моето мнение е, че би трябвало да влезем в различни форми на гражданско неподчинение - от прекъсване на обучението в университетите до блокада на пътища и институции, заявил Йеремич пред радио-телевизия Войводина.