Протестът на опозицията в Белград завърши снощи към 18 часа с реч на лидера на националистическото движение "Двери" Бошко Обрадович, който каза, че настоява днес до 15 часа да бъдат освободени задържаните за нахлуването в сградата на сръбската национална телевизия РТС, съобщават белградските издания.

Според него това са деца на възраст от 18 до 20 години. Обрадович поиска също лидерите на опозицията да присъстват всеки ден в програмите на държавната телевизия и радио. Според Обрадович ако полицията не освободи задържаните, организаторите ще продължат протестите до изпълнение до край на техните искания.

Опозицията заяви, че се подготвят контрамитинги в подкрепа на президента Александър Вучич.

Президентът на Сърбия Александър Вучич е луд, тъй като събира свои активисти, за да ги изпрати в Белград. Той иска гражданска война, но ние няма да участваме в това. Когато отново се съберем, няма да има връщане назад, подчертал Обрадович, цитиран от вестник "Данас" и БТА.

Ненаказано насилие няма да има, заяви на свой ред сръбският президент Александър Вучич, коментирайки нахлуването на демонстранти под ръководството на Душко Обрадович и Драган Джилас в сградата на телевизията, пише в. "Вечерне новости". Сръбският президент в интервю за Пинк веднага след това се спря на обстановката в Косово, казвайки, че е загрижен за ситуацията "в тази южна сръбска област", пише изданието.

Хиляди протестираха в неделя в Белград срещу управлението на президента Александър Вучич. Протестиращите оформиха жив кръг около сградата на президентството, което бе охранявано от жандармерия и полиция за борба с безредиците, съобщават изданията.

Вестник "Данас" отбелязва, че президентът Вучич в интервю за телевизия Пинк е казал, че не изключва предсрочни парламентарни избори. Редовните избори са през март идната година, но не бих изключил да бъдат и по-рано. Народът скоро ще каже, заявил Вучич. Той добавил, че очаква на тези избори победата на неговата Сръбска прогресивна партия да бъде още по-убедителна.

Сърбия продължава да бъде по-добра за "Фолксваген" от другите конкурентни страни, казал още Вучич. Той посочил, че тази седмица ще има някои контакти, които са свързани с идването на германската компания "Фолксваген", за която се борят пет страни. Сърбия е по-стабилна и по-силна от всички приятелски за нас страни - България, Румъния, Турция и още една страна, които се борят за "Фолксваген", заявил Вучич за ТВ Пинк. Отговаряйки на въпрос за възможността тази германска компания да отвори завод в Сърбия, Вучич изтъкнал, че участниците в протеста работят против интересите на своята страна, пише в. "Данас".