Демонстрантите в Белград направиха жива верига около сградата на президентството, за да попречат на президента Александър Вучич да излезе от нея, съобщава вестник "Данас", цитиран от БТА. По думите на лидера на движението Двери Бошко Обрадович те правят "обръч около Вучич".

Протестът против управляващите пред сградата продължава. Около нея стоят представители на специалните части. По данни на "Данас" има спорадични сблъсъци между екипираната за разпръсване на демонстрации полиция с граждани. Репортер на вестника съобщава и за използване на лютив спрей срещу демонстранти в близост до сградата.

Една от организаторките на протеста "Един от пет милиона" Йелена Анасонович призова гражданите да не допуснат Вучич да излезе от сградата. Тя съобщи, че полицията е задържала един младеж, ученик, в дома му и че не е известна причината за това.

Председателят на партия Левица Борко Стефанович призова гражданите да стоят пред президентството като "жива верига на свободата" и да не пуснат Вучич да излезе.

Лидерите на опозиционния Съюз за Сърбия призоваха събралото се множество към мирна и ненасилствена форма на борба.

Демонстрантите успяха да пробият полицейската блокада и да докарат блокирания от полицията камион с озвучаване пред сградата на президентството. Борко Стефанович съобщи, че в този сблъсък полицията прибягнала към насилие над депутата Бошко Обрадович, лидер на Двери.

Полицейският синдикат на Сърбия призова полицаите да откажат да се разправят физически с демонстрантите, съобщава още "Данас".

След кратка блокада, на журналистите, отразили пресконференцията на президента Вучич, бе дадена възможност да напуснат сградата.

Лидерът на Народна партия Вук Йеремич заяви, че демонстрантите няма да се разотидат докато президентът Вучич не се обърне към тях. "Очакваме президентът да дойде да разговаря с гражданите", каза той.

Тълпата се опитва да пробие полицейския кордон

Снимка: AP/БТА

По-рано на пресконференцията Вучич заяви, че е готов да разговаря с всички, но не и с Драган Джилас и Вук Йеремич.

"Вучич вече не е президент"

Александър Вучич вече не е президент, само още не са му го казали, ние ще го информираме за това, каза един от лидерите на сръбската опозиция, писателят Синиша Ковачевич, пред събралите се граждани пред президентството, цитиран от Танюг.

Председателят на Демократическата партия и председателстващ Съюза за Сърбия Зоран Лутовац каза пред множеството, че гражданите са искали да слушат заедно пресконференцията на Вучич, но това не им е било позволено, защото беше блокиран камионът с озвучаването, от който трябваше да се предава пресконференцията.

Момиета насдали пред полицейския кордон около президентството

Снимка: AP/БТА

"Искахме да отговорим на това, което каза, но той реши да се обърне само към своите журналисти, към своите хора, не към всички граждани. Човекът, който разделя Сърбия и го прави и днес, вместо да дойде тук да се обърне към вас, се обръща само към онези, които трябва да разпространяват неговите лъжи", каза Лутовац.

Той посочи, че Вучич казва, че иска да разговаря с гражданите, но сега го няма пред тях, а подбира с кого да разговаря, подбира и журналистите, и гражданите.

"Един истински президент трябва да чуе всички нас", подчерта Лутовац.

Председателят на Народната партия Вук Йеремич на свой ред заяви пред президентството, че обещава на президента Вучич, че "ще падне до Великден".

Вучич: Имам чиста съвест, не се страхувам от демонстрантите

Имам чиста съвест и чисто лице за разлика от представителите на Съюза за Сърбия и затова не се страхувам от демонстрантите заяви президентът на Сърбия Александър Вучич в обръщението си към народа и пред журналисти, съобщават сръбските агенции.

Александър Вучич говори на пресконференцията

Снимка: AP/БТА

"Не съм откраднал и ограбил нищо и когато някой има чиста съвест и лице, може да ги чака колкото и да са те и ни най-малко да не се страхува от тях", каза Вучич.

Той добави, че демонстрантите "събориха загражденията и само чакат през коя врата да нахлуят, вероятно си мислят, че имат право да убият някого".

По думите му 1000 от тях си мислят, че могат да определят съдбата на страната, а не могат да получат повече гласове (на избиратели) от този брой.

Александър Вучич е категоричен, че протестите няма да го сплашат

Снимка: AP/БТА

"Не трябва да се страхувате. Компетентните органи ще съумеят да защитят конституционния ред и да защитят държавата от насилие", каза той.

Никой никога в такива условия не е давал пресконференция, каза Вучич и добави, че е искал да покаже, че "не бива да има страх от хулигани, побойници и фашисти като Бошко Обрадович и олигарси като Драган Джилас и Вук Йеремич".

"Те мислеха, че няма да посмея да дойда тук. Не се страхувам. Мога да изгубя само живота си. Ще продължа да се боря за Сърбия, няма нищо по-важно от това", каза той.

Вучич подчерта, че е получил информация, че сърби в Косово се събират и искат да дойдат в Белград да го защитят, но той им казва, че това не е необходимо.