В съд в Париж днес започна процесът относно прекомерните разходи на кандидат-президентската кампания на Никола Саркози през 2012 г. На първото заседание в съдебната зала не присъстваше бившият президент. Подсъдими са общо 14, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Предвижда се делото да продължи един месец. То трябваше да започне в средата на март, но бе отложено заради постъпване в болница на адвоката Жером Лаврийо, който е ключова фигура по казуса. Процесът започва месец и половина, след като Саркози бе осъден по друго дело на три години затвор, две от които условно, за корупция и търговия с влияние.

Новото дело е известно под името "Процес Бигмалион" по името на агенцията за връзки с обществеността, свързана с партията Съюз за народно движение. По него Саркози може да получи до една година затвор и глоба от 3750 евро. На 14 юни той ще бъде разпитан в съда.

Останалите подсъдими, които са бивши кадри на Бигмалион или на Съюза за народно движение, са обвинени за организиране и съучастие в измамна система за издаване на фалшиви фактури. Саркози обаче е обвинен, че е допуснал да се направят прекомерни разходи, въпреки няколко ясни предупреждения за рисковете от превишаване на допустимия лимит.

Обвинението смята също, че Саркози безспорно се е възползвал от измамната схема за фалшиви фактури, която му е позволила да разполага с много повече средства от разрешеното от закона - най-малко 42,8 милиона евро общо, или близо двойно от законния лимит към 2012 г. (22,5 милиона евро).

Единственият подсъдим, който е признал вина, е адвокатът Жером Лаврийо, който по онова време е бил заместник-директор на предизборната кампания на Саркози и началник на канцеларията на шефа на Съюза за народно движение Жан-Франсоа Копе.