Бившият френски президент Никола Саркози, заемал поста от 2007 г. до 2012 г., бе осъден днес на три години затвор за корупция, включително една година ефективно, предаде Франс прес. Така той стана вторият осъден бивш френски президент в историята на Петата република след Жак Ширак през 2011 г.

Съдът призна Саркози за виновен по обвинения в опит да подкупи съдия и в търговия с влияние, извършено в "корупционен сговор" с адвоката му Тиери Ерзог и бившия съдия от Конституционния съд Жилбер Азибер. Другите двама обвиняеми по процеса получиха същите присъди като бившия френски президент. Той обаче ще може да излежава присъдата си под домашен арест с електронна гривна. Очаква се експрезидентът да обжалва наказанието си.

Саркози отрече да е извършил нещо нередно и заяви, че е жертва на лов на вещици от страна на финансовата прокуратура, която базира обвиненията срещу тримата върху факти, установени при подслушване на телефонни разговори между бившия президент и неговия адвокат - нещо, което според защитата е било извършено незаконно.

Оттеглил се от политиката, но все още имащ влияние сред консерваторите, Саркози разполага с 10 дни, за да обжалва присъдата.

Прокурорите убедиха съда, че бившият президент е предложил чрез своя адвокат да уреди съдия Азибер на престижна длъжност в княжество Монако в замяна на поверителна информация за разследването по обвинения, че е получил незаконно финансиране на предизборната си кампания през 2007 г. от наследничката на френската козметична империя "Л'Ореал" (L'Oreal) Лилиан Бетанкур. Френската прокуратура узнава за тези договорки, докато подслушва разговорите между вече напусналия поста си Саркози и адвоката му Тиери Ерзог във връзка с друго разследване - по повод твърденията за финансиране на предизборната кампания на бившия президент от сваления и убит през 2011 г. либийски диктатор Муамар Кадафи.