Според френските издания "Монд" и "Фигаро" искането за дело срещу Саркози по тези обвинения е от страна на Френската национална финансова прокуратура. То е отправено още през октомври миналата година. Саркози може да обжалва това искане.

Финансовите прокурори подозират Саркози, че е предложил да улесни повишение в Монако на Жилбер Азибер, бивш главен адвокат в Касационния съд. В замяна на това Саркози щял да получи от Азибер сведения за хода на друга юридическа процедура срещу него.

Във връзка със същия случай Френската национална финансова прокуратура поиска на съд да бъдат дадени и адвокатът на Саркози Тиери Ерцог и Жилбер Азибер.

Тези разкрития за Саркози бяха направени благодарение на подслушване на телефонните му разговори. Подслушването бе разпоредено във връзка с друг случай срещу него - твърденията за финансиране на предизборната кампания на Саркози през 2007 г. от либийския лидер Муамар Кадафи, припомня Ройтерс.

Арестуваха Никола Саркози във Франция


Френските следователи проучват обвинения, че режимът на либийския лидер Муамар Кадафи е дал на Саркози 50 милиона евро за кандидат-президентската му кампания през 2007 година. Бившият френски държавен глава отрича всички обвинения.

По време на президентския мандат на Саркози обаче Франция застана начело на водената от НАТО въздушна кампания в подкрепа на либийските бунтовници.

Обвиненията срещу бившия френски президент Никола Саркози са божие наказание за ролята му в подкрепяния от НАТО бунт, при който беше свален и убит либийския лидер Муамар Кадафи, заяви неговият братовчед Ахмед Гадаф Алдам преди дни.