Протестна партия на фермерите е на път да разтърси политическия пейзаж в Нидерландия, като според социологическите проучвания тя ще е големият победител на регионалните избори, които определят състава на Сената, предаде Ройтерс. 

Избирателните секции ще бъдат отворени до 21 часа вечерта, когато ще бъдат огласени и първите данни от екзитполовете. Очаква се официалните резултати да станат известни утре сутринта.

Очаква се Фермерско-гражданското движение (BoerBurgerBeweging, BBB) да яхне вълната от протести срещу политиките на правителството в областта на околната среда и да спечели повече места в Сената, отколкото консервативната формация на премиера Марк Рюте - Народна партия за свобода и демокрация, показа миналата седмица допитване на компанията за социологически изследвания I&O.

Според допитването Фермерско-гражданското движение може да спечели 13 от общо 75 места в Сената, който има право да блокира законодателство, договорено в долната камара на парламента, а присъствието на Народната партия за свобода и демокрация ще намалее от 12 на 10 места, информира БТА.

Това би усложнило допълнително позициите на управляващата коалиция на Рюте, която не е разполагала с мнозинство в Сената от предишните регионални избори през 2019 г. и ще трябва да се договаря с левите си опоненти.

Двете най-сговорчиви формации - Партия на труда и "Зелени леви" - изглежда ще запазят местата си, като групата им ще е малко по-голяма от тази на Фермерско-гражданското движение и вероятно достатъчна, за да продължи да оказва подкрепа за политиките на Рюте.

От друга страна, стремителен възход би осигурил на Фермерско-гражданското движение значително влияние, особено върху политиките, които целят ограничаване на азотното замърсяване в земеделските стопанства - въпросът, който стана причина за създаването на движението през 2019 г.

Нидерландското правителство си е поставило за цел до 2030 г. да намали тези емисии наполовина, след като сравнително големият брой животни и интензивното използване на торове доведоха до нива на азотните оксиди в почвата и водата, нарушаващи разпоредбите на Европейския съюз.

Фермерско-гражданското движение твърди, че проблемът е преувеличен и че предложените решения ще доведат до затваряне на ферми и недостиг на хранителни продукти.

Партията спечели едно-единствено място в долната камара на парламента през 2021 г., но популярността й расте поради нарастващото недоверие към правителството и недоволството по въпроси като имиграцията.

Одобрението за правителството на Рюте, което управлява четвърти пореден мандат от 2010 г., е спаднало до 20%, най-ниското равнище от десет години.

Именно с търсене на вътрешнополитически дивиденти бе тълкувано нежеланието му България да бъде допусната в Шенген.