Австрийският канцлер Карл Нехамер прие вчера във Виена премиера на Нидерландия Марк Рюте, за да обсъдят темата за миграцията. Австрия и Нидерландия се противопоставиха през декември на присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство и изглежда продължават да са на същата вълна, коментира днес румънският информационен сайт Зиаре, цитиран от БТА. Сайтът припомня, че възраженията на Австрия се отнасяха само до Румъния, но двете страни са разглеждани в пакет.

Австрийският канцлер и премиерът на Нидерландия подчертаха тесните връзки между двете страни. "Единни сме в нашата съпротива срещу разширяването на Шенген в момента", е заявил Карл Нехамер, цитиран от "Кронен цайтунг", пише румънският информационен сайт.

Нидерландия и Австрия се готвят да поискат заедно решения в борбата срещу нелегалната миграция на извънредната среща на ЕС, насрочена за началото на следващия месец. Нехамер открои значението на тази среща на върха. "Твърде дълго се чака, за да се случи това", отбеляза той.

Премиерът на Нидерландия каза, че забелязва консенсус по темата в ЕС, но смята, че ще бъдат нужни няколко срещи на върха за решаването на този проблем. "Когато бе постигнато споразумение за бежанците между Турция и ЕС през 2016 г., бе по-лесно", коментира Марк Рюте. Според него сега ЕС се сблъсква с много проблеми - Шенген, Фронтекс, Дъблинската система и репатрирането. "Трябва да се върнем към Дъблинските правила, в противен случай Шенген няма да оцелее", предупреди Марк Рюте.

Съгласно Дъблинските правила първата държава от ЕС, в която пристигне бежанец, е отговорна за процедурата за предоставяне на убежище. На практика обаче тази система не функционира, отбелязва румънският информационен сайт Зиаре.

Австрийският канцлер Карл Нехамер подчерта искането за финансова подкрепа от страна на ЕС за България и Гърция с цел охрана на външните граници на съюза. По думите му Австрия и Нидерландия имат едни и същи проблеми с прехвърлянето на бежанци.

Карл Нехамер обвини Европейската комисия, която не иска да финансира огради по границите, че има "идеологически подход" към проблема. "Не е правилно България да бъде оставена сама с разходите", защото в действителност българските гранични полицаи защитават и границите на Австрия и Нидерландия. "Това не е идеологически подход, а прагматичен", каза Нехамер. "Трябва да бъдем гъвкави и креативни. Също така е необходимо финансиране за техническо оборудване, за персонал и за дронове. От ключово значение е страни като България и Румъния да получат подкрепа. Една ограда, която не се наблюдава, не е бариера", е посочил австрийският канцлер, цитиран от румънския информационен сайт Зиаре.

"Ако искаме ЕС да остане сигурно убежище за бежанците, трябва да гарантираме, че броят им е управляем", е заявил на свой ред Марк Рюте. "Ясно е, че са необходими още мерки за управление на външните граници", посочи премиерът на Нидерландия. Въпреки това той отбеляза, че на Европейската комисия не трябва да й се казва какво да финансира, отбелязва румънският информационен сайт и посочва, че тази забележка очевидно е била "стреличка" по адрес на австрийския му събеседник.

Зиаре припомня, че преди няколко дни австрийският канцлер бе на посещение на българо-турската граница, където заяви, че са необходими два милиарда евро за разширяване на оградата по тази външна граница на ЕС.

Ветото на Австрия за разширяването на Шенген с Румъния и България не бе в дневния ред на срещата на министрите на вътрешните работи от ЕС в Стокхолм, но още от миналата седмица бе ясно, че министрите на блокираните държави ще използват срещата, за да обсъдят този проблем с министъра на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер, пише Зиаре. Коментира се, че на срещата е липсвал ентусиазъм, но поне е било постигнато известно сближаване в сфери на възможно сътрудничество. В. "Клайне цайтунг" пише, че би могло да съществува по-силно полицейско сътрудничество в борбата срещу трафикантите, по-засилен обмен на информация и техническо оборудване.