Спасители с лодки са измъкнали стотици хора от наводнени къщи след разрушаването на язовирната стена на Каховската ВЕЦ в Южна Украйна, съобщиха днес доброволци и представители на властите, цитирани от Ройтерс и БТА.

Агенцията отбелязва, че други хора обаче са все по-отчаяни, докато чакат помощ.

Приятели и роднини публикуват трескави призиви в интернет с имена, снимки и GPS координати на местни жители, включително деца и много възрастни хора, които все още чакат да бъдат прибрани.

Координаторът на група доброволци съобщи в Телеграм канал, че призивите пристигат непрекъснато и че стават по-спешни от предишния ден, защото на хората им липсват храна и питейна вода.

Украйна и Русия се обвиняват взаимно за взривяването на стената на язовир "Каховка" на река Днепър в ранните часове на деня във вторник.

Наводнени улици в Херсон

Снимка: AP/БТА

На контролирания от Русия ляв бряг на реката, назначените от Москва служители наредиха на жителите на няколко района да се евакуират.

Владимир Салдо, най-високопоставеният представител на назначената от Русия администрация в , заяви днес по обед, че са били евакуирани приблизително 4300 души, включително 171 деца и 42 души с увреждания.

Повече от 14 000 жилища са били наводнени, съобщиха от службите за спешна помощ.

Междувременно Световната здравна организация (СЗО) изпрати спешни доставки за засегнатите от наводненията части на Украйна и се подготвя да реагира на редица рискове за здравето, включително травми, удавяния и болести, като холера, съобщиха официални източници.

С лодка през наводнения Херсон

Снимка: AP/БТА

"Въздействието върху системите за водоснабдяване и канализация в региона и обществените здравни услуги не може да бъде подценявано", предупреди генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус пред журналисти. "СЗО бърза да подкрепи властите и здравните работници в превантивните мерки срещу болести, предавани по воден път, и да подобри наблюдението на заболяванията", добави той.