Под риск от наводнението след взривяването на язовирната стена на Каховската ВЕЦ са общо 42 000 души, в райони под контрола както на Киев, така и на Москва. Херсон също е сред наводнените населени места. Голямото изкуствено езеро с вода за охлаждане на Запорожката АЕЦ е пълно и запасите ще стигнат за месеци напред, успокои Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), цитирана от Ройтерс.

Езерото се намира близо до Каховската ВЕЦ, чиято язовирна стена бе разрушена във вторник. То обикновено черпи вода именно от язовира.

По-рано генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси заяви, че няма непосредствена опасност за Запорожката АЕЦ, но обеща базираният във Виена ядрен регулатор на ООН да провери бързо нивото на водата в басейна за охлаждане, информира БТА.

Русия превзе Запорожката АЕЦ в Югоизточна Украйна през март миналата година - малко след пълномащабната си инвазия в съседната държава. Оттогава най-голямата атомна електроцентрала в Европа спорадично е обстрелвана, което предизвика опасения от евентуална ядрена катастрофа.

Украйна и Западът обвиниха Русия, че е взривила умишлено язовирната стената на Каховската ВЕЦ, наводнявайки редица населени места надолу по течението на река Днепър. Москва от своя страна твърди, че стената е разрушена при украински обстрел.

Украйна по принцип е подготвена за сценарии като разрушаване на язовирната стена на Каховската ВЕЦ, отбелязва Ройтерс.

Рафаел Гроси обаче предупреди, че ситуацията с ядрената безопасност в Запорожката АЕЦ е станала още по-тежка и непредсказуема.

 

Снимка: УНИАН/БТА

Масовите евакуации продължават и днес, и през следващите дни.

"Ситуацията е най-тежка в херсонския район "Корабелни". Понастоящем нивото на водата се е покачило с 3,5 метра, над хиляда къщи са наводнение", заяви Олексий Кулеба, заместник-ръководител на канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски. Евакуират жителите с автобуси и влакове, допълни той.

"Има опасност над 40 хиляди души да пострадат от наводненията. Украинските власти евакуират над 17 хиляди души. За съжаление, над 25 хиляди души се намират на територия под руски контрол", заяви главният прокурор на Украйна Андрий Костин.

"Досега са наводнени 24 населени места в Украйна", заяви украинският вътрешен министър Игор Клименко. Поставените от Русия власти в окупираната територия, която е застрашена от наводненията, заявиха, че евакуират жителите на три населени места. Назначеният от Москва кмет на Нова Каховка Владимир Леонтиев заяви, че управляваният от него град е наводнен и че са евакуирани 900 жители.

 

Възможно е земеделски земи в южна Украйна да опустинеят още догодина в резултат на наводненията, съобщи вчера украинското министерство на земеделието, цитирано от ДПА. Очакват се негативни последствия за напоителните системи, питейната вода и развъдниците на риба.

Киев и Москва продължиха да се обвиняват взаимно за разрушаването на язовирната стена на водноелектрическата централа и на извънредния Съвет за сигурност на ООН. Съединените щати от своя страна казаха, че "не са сигурни" кой е отговорен, но заявиха, че няма логика украинските власти да причинят подобна трагедия на собствения си народ, предаде Ройтерс.

Заседанието бе свикано по искане както на Русия, така и на Украйна. Двете страни вече се обвиниха взаимно за разрушаването на язовирната стена, причинило наводнения в редица населени места надолу по течението на река Днепър.

На заседанието постоянният представител на Украйна при ООН Сергий Кислиця обвини Русия в "терористичен акт срещу критична украинска инфраструктура", без да предостави доказателства в подкрепа на своята теза. "Физически е невъзможно да взривим по някакъв начин (язовирната стена) отвън чрез обстрел - тя е била минирана от руските окупатори и те я взривиха", заяви Кислиця.

Снимка: БТА

Руският постоянен представител при ООН Василий Небензя от своя страна обвини за катастрофата Киев, също без да подкрепи твърденията си с доказателства. Украйна се опитва да създаде "благоприятни възможности" за прегрупиране на свои военни части, за да продължи контраофанзивата си, увери Небензя.

Попитан от репортери преди заседанието дали Съединените щати знаят кой е виновен за разрушаването на язовирната стена, американският заместник-постоянен представител при ООН Робърт Уд отговори: "Изобщо не сме сигурни, надяваме се да имаме повече информация през следващите дни." В същото време той добави, че "няма смисъл" Украйна да наводнява собствената си земя и да принуждава десетки хиляди свои жители да напуснат домовете си.

По-рано вчера генералният секретар на ООН Антониу Гутериш каза, че световната организация не разполага с каквато и да било информация как е била разрушена язовирната стена. В същото време Гутериш обаче определи случая като "поредната опустошителна последица от руската инвазия в Украйна".

Жители на Херсон пуснаха клипове как се придвижват с лодки по улиците, превърнати в реки. Нивото на водата там е 3,5 метра. Някои от жителите на наводнените населени места са отказали да се евакуират.

Украинските власти съобщиха, че в зоопарка на Нова Каховка са се издавили поне 300 животни, но е нямало как да бъдат евакуирани по-рано, съобщава украинската информационна агенция УНИАН.

Европейският съюз ще предостави "необходимата помощ" на Украйна след частичното разрушаване на Каховската ВЕЦ в южната част на страната, заяви украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба след телефонен разговор днес с върховния представител на блока за външната политика и сигурността Жозеп Борел, предаде Франс прес.

"ЕС е готов да предостави необходимата помощ (включително хуманитарна) за смекчаване на последиците от тази катастрофа, причинена от Русия", написа Кулеба в "Туитър".

В дебютния си пост в Twitter, след като напусна Fox News или бе уволнен, известният американски журналист Тъкър Карлсън коментира разрушаването на Каховската ВЕЦ в Украйна. "Помислете за това логично, няма смисъл Русия да подкопава инфраструктурата си. Това би отслабило позициите им и би предизвикало негативна реакция от страна на международната общност. Ако обаче украинските военни са го направили, това може да е опит да се прехвърли вината", каза Тъкър.