Язовирната стена на Каховската водноелектрическа централа рухна, а десетки селища по поречието на река Днепър в контролираната от Русия част на Херсонска област в Украйна са заплашени от наводнение. Кметът на Нова Каховка Владимир Леонтиев съобщи в Телеграм, че горната част на ВЕЦ-а е била разрушена при нощен обстрел.

"Около 2 часа през нощта бяха извършени многобройни удари по Каховската водноелектрическа централа, които унищожиха това, което обикновените хора наричат ​​клапани. В резултат на това водата от язовир "Нова Каховка" започна да се изхвърля неконтролируемо надолу по течението", добави Леонтиев пред репортери.

По думите му няма непосредствена нужда от евакуация на жителите на Нова Каховка. Според кмета максималното ниво на водата ще е 4 метра.

Владимир Леонтиев обвини украинските власти за "сериозния терористичен акт".

Според представител на службите за реакция при извънредни ситуации, цитиран от ТАСС,  ударът по съоръжението вероятно е бил нанесен с реактивна система за залпов огън "Олха".

 

За разрушаването на стената потвърди и оперативното командване "Юг" на украинската армия, цитирано от агенция УНИАН. От въоръжените сили на Киев обвиниха руските войски, че са взривили язовира, и добавиха, че се изяснява степента на разрушенията, скоростта и обемите на водата, която изтича, както и районите на вероятното наводнение.

Украинското министерство на вътрешните работи призова жителите на 10 селища на десния бряг на реката и на части на град Херсон да съберат необходимите документи и домашни животни, да изключат електроуредите и да напуснат района. Ведомството предупреди и за възможна вълна на дезинформация.

Украинският президент Володимир Зеленски пък свиква извънредно заседание на Съвета за национална сигурност и отбрана, съобщи в Туитър секретарят на съвета Олексий Данилов. Държавният глава обвини Русия за разрушаването на съоръжението, и добави, че то е показало, че силите на Москва "трябва да бъдат изгонени" от цяла Украйна.

Разрушаването от Русия на стената на язовир "Нова Каховка" е "екоцид", но националните и регионалните власти работят за гарантиране безопасността на местните жители, написа в Телеграм началникът на украинската президентска администрация Андрий Ермак.

Той добави, че руските действия представляват и заплаха за намиращата се недалеч Запорожка АЕЦ, без да конкретизира. Представител на назначените от Москва власти в Запорожка област обаче отрече да има подобна заплаха. По-късно от Международната агенция по атомна енергия обявиха, че няма непосредствен риск за ядрената безопасност.

В контролираната от Киев част на Херсонска област започна евакуация на населението от района на язовира. Украинските власти там съобщиха, че "водата ще достигне критични равнища до пет часа".

Междувременно ТАСС съобщи, като се позова на службите за реакция при извънредни ситуации, че от разрушаването на язовирната стена ще бъдат засегнати около 80 селища.

Язовирната стена на "Нова Каховка" е висока 30 метра и е дълга 3,2 км. Съоръжението е построено през 1956 г. по поречието на река Днепър като част от водноелектрическата централа "Каховка", предаде БТА.

Язовирът снабдява с вода Кримския полуостров, анексиран от Русия през 2014 г., както и Запорожката АЕЦ, която също е под руски контрол.

Обемът на водата във водохранилището се доближава до този на Голямото солено езеро в американския щат Юта.