Язовирната стена на Каховската водноелектрическа централа рухна, а десетки селища по поречието на река Днепър в контролираната от Русия част на Херсонска област в Украйна са заплашени от наводнение. Кметът на Нова Каховка Владимир Леонтиев съобщи в Телеграм, че горната част на ВЕЦ-а е била разрушена при нощен обстрел.

"Около 2 часа през нощта бяха извършени многобройни удари по Каховската водноелектрическа централа, които унищожиха това, което обикновените хора наричат ​​клапани. В резултат на това водата от язовир "Нова Каховка" започна да се изхвърля неконтролируемо надолу по течението", добави Леонтиев пред репортери.

По думите му няма непосредствена нужда от евакуация на жителите на Нова Каховка. Според кмета максималното ниво на водата ще е 4 метра.

Владимир Леонтиев обвини украинските власти за "сериозния терористичен акт".

Според представител на службите за реакция при извънредни ситуации, цитиран от ТАСС,  ударът по съоръжението вероятно е бил нанесен с реактивна система за залпов огън "Олха".

 

За разрушаването на стената потвърди и оперативното командване "Юг" на украинската армия, цитирано от агенция УНИАН. От въоръжените сили на Киев обвиниха руските войски, че са взривили язовира, и добавиха, че се изяснява степента на разрушенията, скоростта и обемите на водата, която изтича, както и районите на вероятното наводнение.