Израелският институт за биологични изследвания разработи дезинфектант, който унищожава напълно всякакви бактерии, вируси, включително и новия коронавирус, мухъл и някои видове гъбички, съобщи в. "Джерузалем пост".

"Нашият дезинфектант действа на различен принцип от повечето други", обясни председателката на компанията за производство на дезинфектанти "Тера Новел" Карен Коен Хазон.

"Ние също използваме хипохлорид, но при много висока концентрация и добавяме още съставки, така че върху каквато и повърхност да се напръска дезинфектантът, той създава върху него бял филм от гел и така предпазва повърхността за определено време", поясни тя.

За да се почисти този филм, е нужно да се изплакне с вода или да се изтрие с кърпа или хартия. Хазон каза, че дезинфектантът е ефикасен върху стени, тавани, подове, тоалетни помещения, съблекални, спа зали, обществени бани и тоалетни и т.н.

Компанията е започнала експериментален тест на продукта в израелския град Бней Берак, който е сред най-засегнатите в страната от новия коронавирус. Градът бе поставен под пълна карантина в началото на април. Дезинфектантът се прилага в ритуалните бани в града, населен предимно от утлраортодоксални евреи като част от мерките за ограничаване на разпространението на заразата с коронавируса. В града се очаква в близките дни ритуалните бани "микве" поетапно да се отварят.