С призив правителството да изпълни исканията на опозицията в рамките на шест дни приключи митингът "Един от пет милиона" в Белград, предаде македонското   електронно издание "Фактор", цитирано от "Фокус". В противен случай ще бъде организиран още по-голям протест на седмия ден.

Последни на протеста говориха лидерите на опозицията, които настояват за създаване на съвместна комисия на правителството и опозицията за определяне на честни условия на изборите, избор на нов състав на регулаторния орган за електронните медии и избор на технически и редакционен екип на Радио-телевизията на Сърбия и Радио-телевизия Войводина.

Според лидерa на сръбската "Нова партия" и бивш премиер Зоран Живкович на протеста, който премина мирно без инциденти са присъствали 35 хиляди души и е най-големият от 5 октомври.

Властите твърдят, че в протеста са участвали около 7500 души.

Протестиращите се събраха пред сградата на парлaмента в центъра на града, както и в близкия Пионерски парк. Издигната беше сцена с огромен екран, на който бяха излъчени откъси от изказвания на президента Александър Вучич, които протестиращите посрещаха с надуване на свирки и вувузели.

Хората пристигнаха на протестната акция със знамена на Сърбия и на ЕС. Протестиращите държаха плакати с искания за оставка на властта: на президента Александър Вучич, премиера Ана Бърнабич и председателката на парламента Мая Гойкович. Преди да подадат оставки те трябва да назначат преходно правителство за провеждане на "нови честни избори".

Властите разположиха полицаи за борба с безредиците в сградата на парламента, за да попречат на опозицията да щурмува сградата.

На 19 април сръбските власти ще проведат контрамитинг в Белград. Очаква се, че в него ще участват десетки хиляди хора, отбелязва ТАСС.

Президентът Вучич каза днес, че не очаква от акцията на опозицията нищо особено, но изрази надежда, че протестът ще премине мирно.

Не очаквам нищо особено от протеста на опозицията. Но във всеки случай вярвам, че всичко днес ще мине мирно. Ако те започнат насилие - ще бъдат спрени, заяви президентът за телевизия Пинк.

На снимката: Протестиращи пред парламента в Белград искат оставки