Премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски ще има официална среща с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, за да я информира "за хода на конституционните промени в страната". Тя ще се проведе в рамките на неформалната среща, организирана от гръцкия премиер Кириакос Мицотакис за лидерите от Западните Балкани в Атина, предаде БТА. 

"Процесът започна, и той започна със 73 гласа "за" дневния ред за промени в конституцията, като стана много ясно, че СДСМ и европейската коалиция са за продължаване на европейската интеграция на Северна Македония, но опозицията отново, както в миналото, е за блокиране на пътя на Северна Македония в евроинтеграциите, така както беше против включването на Северна Македония в НАТО", каза Ковачевски в интервю за телевизия "Сител".

Той отново посочи, че управляващата коалиция ще направи всичко възможно да се стигне до положителен резултат в гласуването на промените в конституцията, които предвиждат включване в основния закон на още няколко "части от народи", сред които и българите, а на въпрос, след като управляващите в страната не са успели да осигурят до този момент необходимите гласове дали ще подаде оставка посочи, че "в деня, в който промените в конституцията бъдат гласувани", ще подаде оставка, за да бъдат насрочени избори.

Вторият вариант е, ако ВМРО-ДПМНЕ иска да стане част от правителството, да получат половината от министерските позиции, които в момента има СДСМ.

Тези варианти Ковачевски предложи на лидерската среща с председателя на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски още през юни.

"ВМРО-ДПМНЕ постави условия ДСИ да не участва в правителството и техните министри подадоха оставките си. ВМРО-ДПМНЕ ще бъде част от правителството, ние ще завършим целия процес, ще приключим скрининга, ще отворим една или две преговорни глави и ще затворим една от тях, като ще отидем на избори с правителство, в което ще има предимно министри от ВМРО-ДПМНЕ", каза Ковачевски.

На въпрос дали има споразумение с председателя на парламента Талат Джафери кога ще бъде продължено заседанието на парламента от петък, за да бъдат гласувани промените в конституцията, Ковачевски отговори, че Джафери работи по правилника на парламента.

" , доколкото независим депутат представи техните позиции, и смятам, че този разговор трябва да се проведе институционално и парламентът е най-доброто място за това, за да стигнем в крайна сметка до решение, което да е в интерес на гражданите, защото гражданите искат и заслужават да живеят в страна-членка на ЕС", каза Ковачевски, подчертавайки, че единственият път за Северна Македония е европейският.

"Минахме през процес на конституционни промени и по време на членството в НАТО. Благодарение на този успешен процес днес всички се гордеем, че сме член на НАТО, особено когато в Европа се води военен конфликт. Убеден съм, че нашият парламент има капацитет да вземе още едно голямо, стратегическо решение за гражданите", каза Ковачевски.

На 18 август парламентът в Скопие започна дебатите по промените в конституцията на страната, но заседанието беше прекратено и те не бяха гласувани тогава. Старт беше даден само на дебатите, но те могат да продължат и до 10 дни, след което ще бъде насрочено и гласуването.