Генералният щаб отстрани от поста Наталия Хуменюк, ръководител на стратегическия комуникационен център на украинското Южно военно командване, предаде Укринформ.

Хуменюк вече не е част от Южното военно командване, считано от днес, съобщи генералния щаб в социалната мрежа "Фейсбук", като  отбелязва, че тя ще бъде преместена в друго направление.

"Центърът за стратегическите комуникации на Южните сили за отбрана ще работи както винаги, организирайки сътрудничество с акредитираните медии", се заключва в заявлението.

Информацията е публикувана след като редица украински и чуждестранни журналисти призоваха главнокомандващия Въоръжените сили на Украйна Олександър Сирски и министъра на отбраната Рустем Умеров да отстранят Хуменюк от настоящата ѝ позиция и да я заменят с "компетентна личност". Според тях тя не е позволила правилното отразяване на разрушаването на Каховска ВЕЦ на Днепър от руските сили, което е накарало журналистите да търсят информация за случилото се от руски пропагандни ресурси.

Според ръководителя на парламентарната комисия за свободата на словото във Върховната рада Ярослав Юрчишин над 150 журналисти и медии са подписали петиция, която да бъде представена пред комисията.

Хуменюк отхвърли обвиненията, заявявайки, че няма доказателства, които да ги подкрепят и че няма нарушения в правилата за отношения с медиите. Тя подчерта, че сигурността на операциите е била поставена на първо място в случая.

Междувременно днес се очаква украинският президент  Володимир Зеленски да поиска допълнителна военна подкрепа за отбраната срещу Русия по време на спешна среща с министрите на отбраната на страните членки на НАТО, съобщи ДПА.

Срещата на Съвета НАТО-Украйна, организирана като видеоконференция, се очаква да се фокусира върху въпроса дали съюзниците ще могат скоро да предадат на страната допълнителни системи за противовъздушна отбрана.

Според Зеленски Въоръжените сили на Украйна се нуждаят от допълнително въоръжение, артилерийски снаряди, превозни средства и дронове.

Украйна в момента е загрижена дали може да задържи фронта и да защити енергийната си инфраструктура, заяви Зеленски. През последните седмици Русия засилва военния натиск срещу Украйна и е разрушила почти всичките ѝ ТЕЦ с въздушни удари.

Според информацията, предоставена от Зеленски в началото на април, за отбраната на въздушното пространство на Украйна ще са необходими или 25 системи за ПВО "Пейтриът", всяка от която има между 6 и 8 установки, или еквивалентно оборудване. Алтернативи са системи като ИРИС-Т, САМП/Т и НЕЙСАМС.

Вчера генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберт призова страните-членки да предоставят още повече от военните си запаси, за да помогнат на Украйна.

"Ако съюзниците са изправени пред избора между постигането на целите на НАТО и предоставянето на по-голяма помощ на Украйна, моето послание е ясно: изпратете повече за Украйна", заяви генералният секретар.

Германското правителство вече обяви през уикенда, че ще предостави на Украйна допълнителна система "Пейтриът". Очаква се помощ и от други страни, като Испания.