Европейската комисия ще предложи тази година законопроект, с който да се заобиколи съпротивата срещу въвеждането на Истанбулската конвенция. Това съобщи председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен в изслушване пред Европейския парламент.

Почувствах се засегната, незачетена като жена и европеец, добави тя по повод случая, станал известен като "Дивангейт". Понякога се изумявам, че трябва да говорим за толкова очевидни неща - хората в Европа да имат еднакви права и възможности, независимо откъде са, кого обичат, в какво вярват и на колко години са, добави тя.

Не успявам да намеря никакво оправдание в договорите за ЕС с това как се отнесоха към мен в Анкара, посочи Фон дер Лайен. Очаквам към мен да се отнасят като председател на уважавана в цял свят институция. Според мен всичко се случи, защото съм жена. Аз съм и първата жена председател на ЕК, допълни тя.

На снимките от предишни подобни срещи (на председателите на ЕК и на Европейския съвет с президента на Турция - бел. кор.) има достатъчно столове, но няма жени, отбеляза Фон дер Лайен. По нейните думи благодарение на кадрите от срещата всички са видели какво се е случило и това е предизвикало заглавия по целия свят, без да има нужда от подзаглавия.

Фон дер Лайен заяви, че от 10 години Истанбулската конвенция е подписана от държавите в ЕС, но някои страни още не са я ратифицирали, а други обмислят да се оттеглят. Това е неприемливо, заяви председателят на ЕК. Тя посочи, че законопроектът, който се подготвя, ще обяви насилието срещу деца и жени за престъпление в ЕС.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел поясни пред евродепутатите, че служителите от неговия протокол не са имали достъп до залата за срещата с президента Реджеп Ердоган предварително, а когато са влезли, не е имало трети стол. Неколкократно открито изразих съжаление - към ЕК и към онези, които са се почувствали засегнати, добави той по повод това, че не отстъпи мястото си на Фон дер Лайен.

Той отчете, че вероятно някои жени са се почувствали обидени от видяното, но се е постарал да не предизвика политически скандал и да провали положените дипломатически усилия в навечерието на срещата в Анкара. Мишел добави, че ЕК и Европейският съвет са се договорили повече подобни случаи да не се допускат.

Групите в Европейския парламент порицаха председателя на Европейския съвет Шарл Мишел за случая в Анкара.

Представителите на Европейската народна партия заявиха, че в ЕС няма две класи председатели на институции. Според тях срещата е оставила впечатление не за сила, а за слабост и липса на единство.

Социалистите и демократите изразиха разочарование от Мишел и от образа на ЕС, отразен във видеозаписа от срещата. Групата "Обнови Европа" нарече случая "управленска криза".

Според групата "Идентичност и демокрация" записът е "една от най-грозните страници в европейската дипломатическа история". Зелените също изразиха разочарование от Мишел. Европейските консерватори и реформатори казаха, че председателят на Европейския съвет е бил "от грешната страна". "Правилната" страна на историята не е откъм турския президент Реджеп Ердоган, допълниха от тази парламентарна сила.