Случаят, при който по време на официалното посещение в Анкара председателят на Европейския съвет Шарл Мишел се настани в единствения празен стол до президента Реджеп Тайип Ердоган, а председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен бе принудена да седне на диван, встрани от двамата мъже, не слиза от вниманието на политиците и медиите. 

Протоколният скандал, наречен "Дивангейт", предизвика бурни реакции в европейските среди, отбелязват турски медии, обобщава БТА. Покрай критиките към Анкара, Шарл Мишел бе обвинен в невъзпитано отношение към Урсула фон дер Лайен, която като дама бе оставена без стол на срещата.

Турската страна заяви, че е следвала "стриктно" протокола, а позиционирането на официалните лица е било предварително обсъдено и одобрено от екипа на Шарл Мишел.

Урсула фон дер Лайен от своя страна демонстрира, че няма никакво намерение да отстъпи и обяви, че няма да разреши да се повтори подобна ситуация, отбелязват турските медии.

Според медиите по инициатива на Урсула фон дер Лайен е била предприета стъпка за промяна в протокола на ЕС, за пръв път от основаването му през 1957 г., включваща в протокола принципа на равнопоставеност на председателя на Европейския съвет и на председателя на Европейската комисия, което да се утвърди като традиционна практика.

Турски медии коментират, че Урсула фон дер Лайен се готви да извлече "победа за себе си от позорната ситуация в Анкара, при която бе оставена на крака от екипа на Шарл Мишел".

В същото време обаче се твърди, че предложенията на комисията не срещали одобрение, тъй като съдържали точки, които щели да отслабят Европейския съвет. Предвижданата промяна, съставена от пет точки, предстои да бъде обсъдена между двете европейски институции.