"Дивангейт" е капан, заложен от Турция, заяви днес френският държавен секретар по европейските въпроси Клеман Бон, цитиран от Франс прес и БТА.

Говорейки пред френски медии, Бон изрази убеденост, че Анкара е нанесла умишлено обида на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

"Проблемът в тази афера не е Европа, а Турция", подчерта той.

Френският държавен секретар по европейските въпроси отчете като проблем агресивното поведение на Турция към Европа по принцип.

Фон дер Лайен бе принудена да седне отстрани на диван, когато посети Анкара във вторник заедно с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. Турция увери, че не е унижила умишлено председателката на ЕК, и спомена за проблем на европейските институции с протокола.

Случаят, станал известен като "Дивангейт", предизвика в Брюксел силно недоволство, но и вътрешни търкания, отбелязва АФП.

Вината трябва да бъде хвърлена върху този, който заложи капана - Турция, а не върху онзи, който падна в него - ЕС, коментира Клеман Бон. Той каза, че има "истински проблем с незачитането на демокрацията и с авторитарно отклонение в Турция", и призова европейците да бъдат "много твърди с турците".

В същото време Клеман Бон отчете като слабост двойното представителство на ЕС на международната сцена. Необходимо е изпълнителната власт в съюза да бъде представлявана от един-единствен човек, призова той. Клеман Бон се обяви за "по-силни, по-добре представлявани европейски институции".