Унгария предупреди, че ще наложи вето на присъединяването на България към Шенгенското пространство за свободно движение, ако тя не отмени таксата върху транзита на руски газ, предаде Ройтерс, като се позова на изявление от днес на унгарското министерство на външните работи.

Унгарският външен министър Петер Сиярто е цитиран в текста, че страната му е дала на България да разбере, че ще наложи вето на влизането ѝ в Шенген, ако таксата върху руския газ, транспортиран по главния маршрут за внос на газ в Унгария, остане в сила.

"Дадохме на българите да разберат, че ако запазят (таксата) за дълго, ако застрашават безопасността на енергийните доставки за Унгария за дълго, тогава ще наложим вето на влизането им в Шенген", каза Сиярто, цитиран от БТА.

Докато западноевропейските държави полагат големи усилия, за да спрат да използват руски газ, Унгария, която няма излаз на море, получава 4,5 милиарда кубически метра газ годишно от Русия в съответствие с подписана през 2021 г. сделка, основно през България и Сърбия, отбелязва Ройтерс.

Ден по-рано страната ни най-накрая получи зелена светлина за "Шенген" от Нидерландия.

"Нидерландия прави това (блокира България) от около четиринадесет или петнадесет години, но сега наистина може да се види напредък. При това положение просто трябва да бъдем справедливи. Ако ние казваме, че правите всичко, което се изисква от вас, но ние все още ви спираме, това просто не е правилно," заяви Рюте