Унгария e отстъпила на Полша председателството на Инициативата "Три морета" догодина, обяви днес полският президент Анджей Дуда на заключителната пресконференция на деветото издание на форума на политическия проект на 13 държави от ЕС, сред които и България. Страната ни бе представена в литовската столица Вилнюс от президента Румен Радев.

"Благодарен съм на унгарския президент, който ми отстъпи ротационното председателство за 2025 година. По принцип беше ред на Унгария да домакинства десетото издание на "Три морета", заяви Дуда, който даде в Двореца на великите херцози в литовската столица Вилнюс съвместна пресконференция с тазгодишния домакин - литовския президент Гитанас Науседа, и украинския им колега Володимир Зеленски.

"Така ще мога да домакинствам форума в последната година от мандата си, когато ще отбележим десет години ползотворно сътрудничество. Вижда се какъв интерес предизвиква Инициативата - днес дискутирахме с представители на САЩ, Великобритания, Испания, Финландия, Турция, Черна гора", продължи държавният глава на Полша. Той отбеляза, че след консултации между него и министър-председателя на Полша Доналд Туск се подготвя подписването на официално споразумение за сигурност с Украйна.

"Ние подкрепяме Украйна от първия ден на войната. Много украинци пресякоха границата с Полша след руската инвазия през 2022 година, някои от тях още живеят в страната ни. Ние сме на фланга на НАТО, който е директно застрашен от Русия", добави Дуда.

Инициативата "Три морета" е политически проект на 13 държави от ЕС, намиращи се между Балтийско, Адриатическо и Черно море, сред които и България. Участват още Литва, чийто президент Гитанас Науседа е домакин на форума тази година, Латвия, Естония, Унгария, Полша, Чехия, Словакия, Австрия, Хърватия, Словения, Румъния и Гърция. Украйна и Молдова се ползват със статут на асоциирани страни участнички.

Целта на Инициативата "Три морета" е да насърчи по-бързото развитие и сближаване на региона чрез увеличаване на взаимосвързаността на държавите членки в областта на транспорта, енергетиката и цифровизацията, по-специално по оста Север-Юг, с цел да се подобри сближаване на ЕС и консолидиране на трансатлантическото партньорство между ЕС и САЩ, а от днес като стратегически партньор в Инициативата се включи и Япония.