Президентът Румен Радев обсъди с помощник държавния секретар на САЩ Джефри Пайът перспективите за развитие на енергетиката в Югоизточна Европа. Това стана в рамките на деветото издание на срещата на върха на Инициативата "Три морета", което се провежда във Вилнюс. В литовската столица Радев се срещна и с чешкия си колега Петър Павел.  

Българският държавен глава и американският помощник държавен секретар очертаха перспективите за задълбочаване на всеобхватното енергийно сътрудничество в региона и растящата роля на България в този контекст, съобщиха от "Дондуков" 2. 

Пайът коментира пред журналисти преди началото на срещата на върха на "Три морета", че е от "критична важност" институциите в рамките на Инициативата да помогнат на Украйна да постигне победа и да се подготви за възстановяването си след края на войната.

Пайът поздрави специално домакините от Литва за организацията на събитието. Той предвождаше американска делегация във Вилнюс, където освен среща на върха се състоя и бизнес форум.

Инициативата "Три морета" е политически проект на 13 държави от ЕС, намиращи се между Балтийско, Адриатическо и Черно море, сред които и България. Участват още Литва, чийто президент Гитанас Науседа е домакин на форума днес, Латвия, Естония, Унгария, Полша, Чехия, Словакия, Австрия, Хърватия, Словения, Румъния и Гърция. Асоциирани членове са Украйна и Молдова, стратегически партньори - САЩ и ЕС, а от днес - и Япония.

Целта на Инициативата "Три морета" е да насърчи по-бързото развитие и сближаване на региона чрез увеличаване на взаимосвързаността на държавите членки в областта на транспорта, енергетиката и цифровизацията, по-специално по оста Север-Юг, с цел да се подобри сближаване на ЕС и консолидиране на трансатлантическото партньорство между ЕС и САЩ.

По-рано днес, при пристигането си във Вилнюс за участие на срещата на върха, президентът оцени високо Инициативата "Три морета". Повече четете тук

В кулоарите на деветото издание на срещата на върха на държавният ни глава проведе среща и с чешкия си колега Петър Павел. 

Снимка: Прессекретариат на държавния глава

Президентът Радев оцени високо активната подкрепа на Чехия за пълноправното присъединяване на България към Шенгенското пространство, както и за членство в ОИСР. Премахването на сухопътния контрол по границите в Шенгенското пространство ще разкрие по-големи икономически възможности в региона, затова разчитаме на последователната подкрепа на Чешката република, заяви Румен Радев.

В контекста на планирано посещение у нас на Петър Павел двамата президенти отбелязаха потенциала за задълбочаване на търговските и икономическите отношения между България и Чехия, както и възможностите за сътрудничество в сферата на сигурността.