По-рано депутатът от управляващата Партия на регионите Олег Царьов разказа пред украинското издание на в. "Комерсант", че МВР и Службата за сигурност са забранили по негово искане влизането в страната на 36 души, включително на бившия президент на Грузия Михаил Саакашвили.

Според Царьов тези хора прокарват в Украйна политическите интереси на други държави. В началото на декември Саакашвили посети Украйна и открито подкрепи местната опозиция.

На 12 декември украинската Служба за сигурност забрани влизането в страната на руския опозиционен политик Борис Немцов, отбелязва агенцията.

Същевременно европейските лидери се съгласиха, че въпросът дали Украйна ще се асоциира с ЕС трябва да бъде решен в самата република.

Украйна поиска от ЕС повече средства, за да покрие разходите, свързани с асоциирането. След като ЕС отказа това искане на Киев, Виктор Янукович се съгласи да приеме заеми от Русия и офертата на Москва за намаляване на цената на руския природен газ за Украйна.

Янукович замрази преговорите за асоцииране, което породи големи проевропейски протести в Украйна и призиви той да подаде оставка.