Открити са доказателства за намеса на Русия в събитията в Украйна. Генералния прокурор на Украйна Юрий Луценко се позова на разпечатки от телефонните сметки на Янукович и на други документи, според които премиерът, назначен от Янукович, се е срещнал с руския президент Владимир Путин на първия ден от стрелбата на Майдана, и че самият Янукович е имал многобройни разговори с проруския олигарх Виктор Медведчук. Путин е кръстник на дъщерята на Медведчук, отбелязва АП, цитирана от БТА.

Сваленият от власт през 2014 г. украински президент Виктор Янукович даде днес показания по делото в Украйна срещу петима бивши командоси от спецчастите, обвинени в убийството на десетки демонстранти по време на събитията на Майдана, като отрече да им е давал заповеди да стрелят по протестиращите,

Генералния прокурор на Украйна прекъсна Янукович по време на показанията му, за да му каже, че срещу него е започнало ново разследване "по подозрение в държавна измяна".

Според Луценко по новото разследване Янукович е обвинен в "сътрудничество с представители на руската власт с цел да бъде изменена държавната граница на Украйна, в нарушение на конституцията на Украйна и в разпалване на агресивна война".

Освен това Луценко обвини Янукович в нанасяне на огромни щети на държавата в размер на един трилион и 80 млрд. гривни". Генералният прокурор добави, че предявява обвинението в устна форма и че "връчва документа (с новото обвинение) на адвоката на Янукович".

По-късно, пояснявайки своите действия пред журналисти в Киев, Луцeнко каза, че обвинението е изградено върху факта за писменото обръщение на Янукович от 1 март 2014 г., в което той моли президента на Русия да бъдат използвани руските въоръжени сили с цел възстановяване на мира и правовия ред.

Янукович отрече да е давал заповеди на командосите да стрелят по протестиращите.

Анализирайки събитията от зимата на 2013-2014 година, той отбеляза, че първите призиви към хората да грабнат оръжието прозвучали именно от лидерите на евромайдана, включително от сегашния генерален прокурор Юрий Луценко.

Заседанието на киевския съд трябваше да се състои на 25 ноември, но бе отложено, защото украинската страна не можа да доведе в съда петимата обвиняеми, тъй като затворът, в който са задържани бившите "беркутовци", беше блокиран от радикали и украински националисти.

Вътрешният министър Арсен Аваков тогава каза, че полицията се отказва да се намеси в тази ситуация и да влезе в конфликт с нарушителите на ред.