Руският президент каза това по време на пресконференция след среща във Виена с австрийския президент Хайнц Фишер, предаде БТА.

Той изказа становище, че обявеното седемдневно примирие в Украйна ще бъде достатъчно ефективна мярка, само ако започнат мирни преговори по същество, а населението от украинския Югоизток получи гаранции за правата си.

Путин подкрепи мирния план на украинския президент Петро Порошенко, но отбеляза, че този план трябва да бъде подкрепен с действия.

По повод решението на Москва да отмени постановлението, което разрешава намеса на руските въоръжени сили намеса в Украйна, Путин предупреди, че това не означава, че Русия няма да обръща внимание на украинската криза. Той припомни, че Русия винаги ще защищава руснаците в Украйна и "онази част от украинското население", която чувства своята "неразривна връзка" с Русия в етническо, културно и езиково отношение.

Същевременно Путин изрази надежда, че отменянето на постановлението за военна намеса в Украйна ще спомогне за нормализиране на положението там.

Руският президент констатира също, че никой не печели от налагането на санкции срещу Русия. Към това мнение се присъедини и австрийският държавен глава Хайнц Фишер. Той отбеляза, че правителството в Киев трябва да започне преговори с бунтовниците в източните райони и да извърши конституционна реформа.

Двамата президенти подкрепиха проекта за газопровод "Южен поток".