Българският президент Росен Плевнелиев, заедно с външния и военния министри също ще вземат участие във форума.

От седмици в алианса се подготвя комплекс от политики, които да покажат решимостта на организацията, изправена заради руската агресия пред най-сериозното си предизвикателство след разпадането на СССР, пише британският в. "Файненшъл таймс", цитиран от БТА.

Вижте снимки >>>

Тъкмо преди срещата на върха на НАТО, руският президент Владимир Путин оповести мирен план за Украйна, който предлага на Запада извинение за забавянето на наказателните мерки, които биха навредили също така на европейските икономики, изправени на ръба на нова рецесия, и който се очаква да бъде посрещнат с известно одобрение от уморените от войната украинци, пише в. "Ню Йорк таймс".


Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен обаче обвини Русия, че продължава да дестабилизира обстановката в Източна Украйна, предаде Ройтерс. Той заяви при пристигането си за срещата в Уелс. 

Запитан за обявения от Путин план за прекратяване на огъня в Източна Украйна, Расмусен каза, че алиансът приветства всички усилия за намиране на мирно решение, но че онова, което е от значение, е какво се случва на място. 

Москва отрича, че е изпратила войски в Украйна, но НАТО смята, че повече от 1000 руски войници действат на територията на страната. Расмусен каза също, че макар всички програми за сътрудничество на алианса с Русия да са преустановени, политическите и дипломатическите канали остават отворени, предаде ИТАР-ТАСС. 

Администраторите и посланиците в НАТО имаха едва около шест месеца, за да променят съставения преди украинската криза дневен ред, съсредоточен върху скучни наглед теми като морската сигурност и съвместни проекти за снабдяване, така че той да вземе под внимание фундаменталните заплахи за цялата система на сигурността в Европа, коментира изданието.

Лидерите от НАТО се събират в Уелс
, за да определят курса на развитие на един военен съюз, който от доста време изглеждаше носещ се без посока и остарял, но напоследък получи нова жизненост благодарение на един стар враг - Русия, отбелязва в. "Вашингтон пост".

Преди официалното откриване на форума, украинският президент Петро Порошенко и държавните ръководители на САЩ, Великобритания, Франция, Германия и Италия започнаха разговори, предаде Франс прес, като се позова на дипломатически източници.

Порошенко ще информира западните политически лидери за ситуацията в Източна Украйна и ще обсъди с тях плана за уреждане на кризата, предложен вчера от руския президент Владимир Путин.

Украинският президент е настанен между американския и френския си колега Барак Обама и Франсоа Оланд. На масата, където се водят разговорите, са още германският канцлер Ангела Меркел, британският премиер Дейвид Камерън и италианският му колега Матео Ренци, съобщиха журналисти на АФП, които са на място.

АНКЕТА: Страна ли е Русия в украинския конфликт?