Украинският министър на отбраната Рустем Умеров призова вчера сънародниците си в цяла Европа да се запишат в украинския легион, който ще бъде базиран в съседна Полша, определяйки това като ключова стъпка за подобряване на боеготовността с помощта на Запада, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

Създаването на подразделението, което беше обявено от президента Володимир Зеленски във Варшава в понеделник и е част от споразумението за сигурност, подписано с Полша, се явява средство за укрепване на редиците на украинските въоръжени сили срещу руските, които имат числено превъзходство, отбелязва Ройтерс.

Въпреки значителната помощ от западните съюзници и подновяването на американската помощ след няколкомесечно прекъсване заради спорове в Конгреса Украйна все още е изправена срещу враг със значително по-многочислен личен състав и въоръжение.

Украйна разработи няколко схеми за поддържане и увеличаване на числеността на личния състав във въоръжените си сили, включително с приемането на закон за мобилизацията през април, с който наборната възраст се понижава от 27 на 25 години и се затварят вратичките, които хората използват, за да избегнат мобилизация..

Умеров подчерта, че планът ще осигури също на украинските военнослужещи най-модерната и сложна техника, която западните партньори предлагат на Киев.