Служители на Федералната служба за сигурност на Русия (ФСС) са разпитали вчера украински военнослужещи, задържани в Керченския проток. Това съобщи ТАСС по информация от пресцентъра на ФСС, която разпространи видео от разпита.

По-конкретно, разпитани са старши лейтенант Андрей Драч от кораба "Никопол", морякът от същия кораб Сергей Цъйбизов и капитан 3-ти ранг Владимир Лесовой (на снимката).

"Получихме отговор от ръководителите на екипажите от украинския флот, че групата кораби не е планирала да пресече държавната граница на Руската федерация и да мине през Керченския проток", заявяват от ФСС

Нашествие в териториални води

ФСБ подчерта, че украинските бойни кораби са нахлули в териториалните води на Руската федерация, които са били руски още преди влизането на Крим в Русия.

Провокацията е била координирана от двама души от Службата за сигурност на Украйна, които са се намирали на украинските кораби, се казва в съобщението.

Пренебрегване на предупрежденията на граничната охрана

ФСБ отбелязва също така, че граничните кораби са открили огън по кораба от украинския флот "Бердянск" след многократни предупреждения да спрат опита си за бягство.

От руската гранична съобщиха, че в 07:20 часа местно време два нейни кораба са предприели мерки срещу преминаването на корабите на украинския флот през канала Керч-Йеникалски, призовали чрез радиовръзка украинските кораби незабавно да напуснат териториалните води на Русия, както изисква чл. 30 от Конвенцията на ООН за морско право от 1982 г. "Изискванията за напускане на териториалното море на Руската федерация бяха пренебрегнати от украинските военноморски съдове", съобщава ФСС.

В 8:35 часа корабите на украинския военноморски флот бяха поставени в бойна готовност - артилерийските установки бяха открити и поставени под ъгъл от 45 градуса и насочени към корабите на Руската федерация. "Руската страна предупреди корабите от украинския флот, че заплахата от използване на оръжие в териториалните води на Руската федерация ще се разглежда като нарушение на нормите на международното право и законодателството на Руската федерация", подчертава ФСБ.

От службата отбелязват, че на 25 ноември от 10:35 ч. местно време до 18:30 ч. в резултат на маневрите на руски гранични кораби групата украински военноморски съдове е била блокирана в зоната за закотвяне на юг от Керченския пролив.

В 18.30 ч. украинските кораби опитват да пробият блокадата и да напуснат териториалните води на Русия, се казва в публикуваните материали. Граничните кораби на Русия започват да преследват корабите на украинския флот, като ги принуждават да спрат. От 19.00 до 20.40 часа руските кораби се опитват да се свържат с украинските посредством звукови, светлинни и пиротехнически сигнали, като ги приканват да спрат. "Групата украински кораби не се подчиниха на исканията за спиране, нито се свързаха с нас", се казва в съобщението.

В 20.42 часа руският кораб "Изумруд" сигнализира, че ще стреля предупредително. "Поради факта, че корабите на граничните охрана са изчерпали всички мерки, необходими за предотвратяване на нарушенията на законодателството на Руската федерация от страна на корабите на украинския флот, както и в съответствие с Правилата за използване на оръжия и военно оборудване при защита на държавната граница на Руската федерация, изключителната икономическа зона и континенталния шелф на Руската федерация", командирът на "Изумруд" реши да извърши превантивна стрелба с бордовата артилерия към корабите на украинския флот", се казва в съобщението.

В 20.45 часа "Изумруд", като се подчертава - в териториалните води на Руската федерация, стреля предупредително. Но групата украински кораби не реагира и продължи да се движи към държавната граница на Руската федерация. В 20.50 ч. "Изумруд" предупреди "Бердянск", че в случай на неспазване на изискванията за спиране срещу него ще бъде използвано оръжие, но и този сигнал за спиране е бил пренебрегнат.

В 20.55 ч. "Изумруд" стреля по "Бердянск", три минути по-късно украинският кораб застанал на дрейф, а командирът му съобщил за ранени на борда и помолил за помощ.

В 21.06 ч. "Изумруд" задържал "Бердянск" и свалил от него седем членове на екипажа, сред тях трима ранени, които получили първа помощ. Били взети мерки за оцеляването на поразения украински кораб. След това били задържани още два украински кораба.

Преднамерена провокация

Един от задържаните - капитан трети ранг Владимир Лесовой, призна по време на разпита, че действията им са били провокация. В същото време други украински военнослужещи потвърдиха, че са получили предупрежденията, че нарушават границата на Руската федерация.

"Исканията по радиостанцията (от руски гранични служители) бяха съзнателно пренебрегнати... осъзнах, че (действията) са провокативни", каза Лесовой. Той добави, че е изпълнил заповед, като е планирал да извърши прехвърлянето на корабите от Одеса в Мариупол.

ФСБ разпита и офицера от Главната дирекция на военното контраразузнаване на Службата за сигурност на Украйна, старши лейтенант Андрей Драч, който е бил на кораба "Никопол", както и морякът от този кораб Сергей Цъйбизов.

По време на разпита Драч каза, че на 23 ноември е получил задачата да прехвърли кораба от Одеса в Мариупол през Керченския проток. "Влязохме в териториалните води на Руската федерация, където бреговата охрана на Руската федерация ни предупреди, че нарушаваме законите на Руската федерация. Те ни предупредиха, че трябва да напуснем водите на Руската федерация", призна той. Според Драч бреговата охрана е сигнализирала също, че трябва да се изчака разрешение за преминаване през Керченския проток.

Думите му бяха потвърдени от Сергей Цъйбизов. При разпита той каза, че в петък сутринта (23 ноември) са напуснали Одеса в посока Бердянск. При влизането в териториалните води на Руската федерация руските гранични служители ни заповядаха да спрем и да изчакаме допълнителни заповеди. "Ние продължихме, с нас се свързаха от руските кораби, предупредиха, че ще открият огън по нас, наредиха ни да спрем. Командирът спря кораба, изведоха ни от него и това е всичко", разказа Цъйбизов.