В Украйна се въвежда военно положение, след като Върховната рада одобри указа на президента Петро Порошенко. Така в страната се въвежда силово управление за срок от 30 дни.

Също така Върховната рада на Украйна прие решение, с което насрочи редовните президентски избори на 31 март 2019 г.

Отзвукът от сблъсъка между руски и украински кораби в Черно море, при който бяха пленени три плавателни съда на Киев, продължава да е водеща новина по целия свят. 

Американската посланичка в ООН Ники Хейли определи като незаконни действията на Русия, която задържа украински кораби през уикенда, предаде Франс прес.

На извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН Хейли подчерта, че подобно поведение би направило невъзможни нормалните отношения между Москва и Вашингтон. Тя призова Русия да освободи украинските кораби и техните екипажи.

"Призоваваме Русия да спазва международните си задължения и да не пречи или затруднява украинският воден транспорт в Керченския проток", да освободи задържаните кораби и екипажите им и "да намали създаденото от нея напрежение", заяви Хейли.

"В името на мира и международната сигурност, Русия трябва да прекрати незабавно незаконното си поведение" и да не нарушава правата на никоя държава на свободно корабоплаване, подчерта американската представителка в ООН. Тя обаче не спомена за евентуално въвеждане на нови санкции срещу Москва, за каквито призова Киев, припомня АФП.

По инициатива на САЩ беше прекратено поисканото от Москва заседание на Съвета за сигурност на ООН, на което трябваше да бъдат обсъдени нарушения на границите на Русия. На процедурно гласуване Съветът за сигурност отхвърли провеждането на заседанието със седем срещу 4 гласа.

За прекратяването му гласуваха САЩ, европейските страни и Кувейт, а против - Русия, Китай, Боливия и Казахстан. Трите африкански страни в Съвета за сигурност и Перу се въздържаха.