Трите кораба на военноморските сили на Украйна, задържани в неделя заради нарушаването на държавната граница, са акостирали в пристанище Керч, съобщи ТАСС. Корабите се покриват с камуфлажни мрежи. Могат да се видят леки повреди само от дясната страна на влекача "Яна Капу", предаде кореспондент на руската агенция.

Русия плени корабите на украинския военен флот "Бердянск", "Никопол" и "Яни Капу" в Черно море на 26 ноември, след като откри огън по тях и рани трима моряци. Инцидентът се случи в близост до Керченския проток, който свързва Азовско с Черно море. 

Както съобщи пресцентърът на руската Федерална служба за сигурност, украинските кораби "са се опитали да предприемат незаконни действия" в териториалните води на Русия и не са отговорили на сигналите за незабавно спиране. Според ФСС "с цел принудително спиране на украинските военни кораби е използвано оръжие", в резултат на което трима украински моряци са били ранени. На пострадалите, които са без опасност за живота, е била оказана медицински помощ.

По корабите няма сериозни поражения

Снимка: ТАСС

Руската федерация образува наказателно дело заради нарушаване на държавната граница.

Председателят на комисията по външна политика към горната камара на руския парламент Константин Косачов заяви днес, че "цялата тази провокация в Азовско море" е била замислена, за да може Киев да обяви военно положение. Според руския сенатор това няма да се отрази на двустранните отношения, които и без това са много лоши.

Операция по задържането на украинските кораби

Снимка: Ukrainian Navy Press Service via AP/БТА

Украинският президент Петро Порошенко определи действията на руската гранична служба като "налудничав акт на Русия срещу Украйна" и изтъкна, че "атаката е била преднамерена".

Съветът за сигурност на ООН се събира извънредно днес на заседание, поискано едновременно от двете засегнати страни -  Украйна и Русия, като Москва пожела то да се проведе в 16 ч. по Гринуич. Междувременно парламентът на Украйна днес ще обсъди евентуално въвеждане на военно положение в страната по предложение на Порошенко.

Керченският пролив отново е отворен за търговския флот

Снимка: AP/БТА

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че след настояване на украинския президент Петро Порошенко свиква за днес следобед заседание на съвместната комисия на пакта с Украйна. В съобщението се отбелязва, че НАТО подкрепя изцяло украинската териториална цялост и суверенитета на страната, включително правото на корабоплаване в нейни териториални води според международното право.

Турция реагира, като изрази безпокойство по повод съобщенията, че украински кораби са били обстрелвани по крайбрежието на анексирания от Русия Кримски полуостров, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Като страна, която споделя черноморското крайбрежие, ние подчертаваме, че преминаването през Керченския проток не бива да бъде блокирано", заяви външното министерство в Анкара. Ведомството призовава страните да избягват по-нататъшни стъпки, които застрашават стабилността и мира в региона.

Междувременно бе съобщено, че търговски кораби могат да преминават.

Полша чрез външното си министерство обвини Русия, че с агресивните си действия срещу украинските бойни кораби нарушава международните норми. "С пълна сила заклеймяваме агресивното поведение на Русия и приканваме ръководството й да спазва международното право", са казва в изявлението на ведомството, цитирано от Ройтерс.

Министерството на външните работи на Китай също призова Киев и Москва да не допускат ескалация на напрежението в Черно море и да разрешат разногласията си чрез диалог, предаде ТАСС.