Депутати от Върховната Рада, попаднали в списъка на руските санкции от 1 ноември, написаха писмо до руския президент Владимир Путин. За това съобщи заместник-председателят на украинския парламент, Алексей Гончаренко в личния си Фейсбук профил.

Във фотографиите, с които Гончаренко илюстрира поста, депутатите позират в стила на героите от картината на Иля Репин "Запорожци" (известен също като "Запорожци пишат писмо на турския султан").

"Не сме измислили велосипеда. Нашите предци казаци вече са дали пример за това как да преговарят с врагове на международно ниво. Разбира се, много време е изтекло и адресатът на съобщението се е променил. Но думите, които обясняват всичко, остават много ясно", пише Гончаренко.

 След това зам.-председателят на украинския парламент публикува пълния текст на писмото до Путин:

"Украински депутати - Путин! Ти, президент, дявол московски, на проклетия дявол брат и другар, и на самия Луцифер секретар! Какъв по дяволите рицар си ти, като не можеш с гол гъз таралеж да смачкаш? Няма, кучи сине, да имаш украински синове под теб. Не се страхуваме от вашите войски, по земя и вода ние с теб ще се бием. Така ти отговаря украинският народ, нищожество. Няма да бъдете прасета и християни. Така приключваме,  защото знаем числото и имаме календар. Един месец в небето, една година в книгата, а денят у нас е като при вас, за което цуни по задника нас!"

Текстът от посланието в писмото на украинските депутати е частично взаимствано от писмото на запорожките казаци до османския султан. Под подписа на Алексей Гончаренко са се разписали депутатите Владислав Севрийков, Олег Барна, Богдан Онуфрик, Александър Спиваковски, Григорий Шверк, Рефат Чубаров, Игор Артюшенко и Григорий Тимиш. 

Писмото на украинските депутати

Снимка: Фейсбук

По-късно писмото бе прочетено от трибуната на Върховната Рада.

На 1 ноември руският премиер Дмитрий Медведев подписа указ за използването на ограничителни мерки срещу 322 украински граждани и 68 компании. Документът включва съдии от Конституционния съд на Украйна, депутати от Върховната Рада, представители на големия бизнес, длъжностни лица, ръководители на изпълнителни органи и други представители на украинското учреждение.

Санкциите предвиждат блокиране на непарични фондове, безналични ценни книжа и имоти в Русия, както и забрана за прехвърляне на средства (изтегляне на капитал) извън Русия.