Украинският президент Петро Порошенко реши да скъса основния договор с Русия - договора за приятелство, сътрудничество и партньорство. По думите му Киев е разработил и съответните механизми за юридическа защита, пише днес руският вестник "Известия".

"Най-сетне стигнахме достатъчно подготвени и юридически защитени доказателства до спиране на действието на договора, отдавна вече станал анахронизъм по вина на Москва", цитира руският вестник пост на Порошенко в Туитър.

Отношенията между Украйна и Русия се влошиха през 2014 г., когато федерацията анексира украинския полуостров Крим и когато започна въоръженият конфликт на Киев с проруските сепаратисти в Донбас.

През април външното министерство в Киев съобщи, че договорът за приятелство с Русия няма да бъде продължен, посочва "Известия". Подписан от президентите Борис Елцин и Леонид Кучма през 1997 г., той бе ратифициран през 1999 г. с оглед автоматично продължаване през 10 години. В текста се споменават историческите тесни връзки, приятелството и сътрудничеството между двата народа. Двете страни декларират, че ще спазват държавните граници и нямат взаимни териториални претенции.

Москва и Киев се задължават да решават мирно всички спорове, да спазват човешките права и основни свободи. Специално се изтъква отказът от всички видове натиск, включително икономически. Русия и Украйна обещават да не сключват с трети страни договори, насочени срещу другия партньор по договора, също и да не допуснат територията на всяка от тях да бъде използвана срещу другата страна, изброява "Известия", цитиран от БТА.

Документът предвижда уведомяване за евентуалното му разтрогване шест месеца предварително. Киев трябва да направи това до 1 октомври т. г., иначе договорът ще остане в сила за още 10 години, пояснява изданието.

Много от текстовете вече са единствено декларативни, констатира всекидневникът. След събитията от 2014 г. "стана безсмислена точката за спазване на териториалната цялост", а "подписването на споразумение за асоцииране с ЕС от Украйна направи безполезен чл. 13", според който Москва и Киев се стремят да съгласуват политиката си в ред области, свързани с финансовата и икономическата дейност.

Като основна последица от разтрогването на договора може да бъде анулиран безвизовият режим между Русия и Украйна. Това ще удари най-болезнено стотиците хиляди украински гурбетчии във федерацията. Според украинското външно министерство в съседната страна днес живеят и работят близо 3 милиона украинци - или всеки 12-и гражданин на тази държава, допълва "Известия".

Отказът от спазване на спогодбата ще внесе повече неяснота в украинско-руските връзки, прогнозира вестникът, според който обаче те няма да бъдат съществено повлияни.

"Отношенията между Москва и Киев са в такава криза, че е трудно да бъдат влошени", подчертава той.