Кремъл споделя безпокойството на Руската православна църква от решението на синода на Константинополската патриаршия за сваляне на анатемата от лидерите на две неканонични църкви в Украйна, заяви пред журналисти прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС. Кремъл обаче не се намесва в междуцърковните дела, добави той.

Знаем за твърдата и последователна реакция на Руската православна църква срещу решенията, оповестени вчера от Константинопол. Неведнъж сме казвали,че сме крайно притеснени от това, че се планира предприемането на стъпки, които могат да доведат до разкол в православния свят, посочи Песков.

Той подчерта, че Русия е готова с политико-дипломатически мерки да защитава интересите на православните в Украйна, ако Киев не успее да удържи радикалите. "В случай, че развиващите се събития доведат до противоправни действия, Русия, разбира се, както навсякъде е защитавала интересите на руснаците и на рускоезичните, и в този случай, както неведнъж е казвал президентът Владимир Путин, Русия ще защити действията на православните. Това е абсолютно обоснована и разбираема позиция", каза Песков.

На уточняващ въпрос по какъв начин Москва е готова да защитава интересите на православните в Украйна, говорителят на Путин отвърна кратко: "Изключително с политико-дипломатически мерки". А после добави, че това ще се наложи само "ако украинските власти наистина не успеят да удържат ситуацията в рамките на правото, ако този процес приеме някакви уродливи, насилствени прояви.