След като бъде предоставен на Вселенската патриаршия, киевският храм "Св. Андрей" ще се използва като нейно представителство в Украйна. Това заяви днес украинският президент Петро Порошенко, съобщи ТАСС.

Храмът, известен като Андреевската църква, "се предоставя на Константинополския Престол "Св. Андрей" за използване в дейността на неговото представителство, което ще съдейства за активно общуване със световното православие и за подкрепа на Украйна при появата на независима поместна православна църква" в страната, написа в Туитър държавният глава.

Върховната рада подкрепи днес законопроект, предоставящ храма на Вселенската патриаршия за постоянно използване при спазване на украинското законодателство за опазване на културното наследство.

По-рано Порошенко заяви, че предоставянето на храма на Вселенския патриарх е съгласувано с йерарсите на Украинската православна автокефална църква и Украинската православна църква към Киевската патриаршия. По думите му всички украински църкви ще използват съвместно храма "Св. Андрей", "защото ще станат една църква".

Преди седмица синод на Константинополската патриаршия, заседавал в Истанбул, подкрепи искането на Украйна православните в страната да получат автокефалия (самоуправление) и отмени решението за анатемосване на патриарх Филарет, който се надява да оглави бъдещата нова, единна независима православна църква, базирана в Киев.

Изборът на киевския храм "Св. Андрей" за представителство на Вартоломей не е случаен, отбелязват анализатори. Той символизира факта, че Св. Андрей навремето е покръстил Украйна и е символичен жест на обединяване с майката църква.